Evropa

Nemačka državna sekretarka: Tirana i Skoplje ispunili uslove za početak pregovor sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2022

-

21:36

Nemačka državna sekretarka: Tirana i Skoplje ispunili uslove za početak pregovor sa EU
Nemačka državna sekretarka: Tirana i Skoplje ispunili uslove za početak pregovor sa EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državna sekretarka za Evropu i klimu Nemačke Ana Lirman, koja sutra putuje u posetu Albaniji i Severnoj Makedoniji, istakla je da su obe zemlje ispunila uslove za početak pristupnih pregovora sa EU.

"Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Pristupni pregovori EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom moraju odmah početi. Obe države su ispunile uslove za početak pristupnih pregovora“, poručila je ona.

Prema njenim rečima, za dalji put ka EU ostaje ključno nastavak reformi i dobro upravljanje zemljom.

Lirman će sutra najpre posetiti Skoplje, a prekosutra Tiranu. Kako je najavljeno u Berlinu ona će razgovarati sa severnomakedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, mandatarom šefa vlade Dimitrom Kovačevskim, potpredsednikom vlade za Evropu Bojanom Maričikjem, kao i šefom diplomatije Bujarom Osmanijem.

U saopštenju se navodi da će razgovarati i sa opozicijom i predstavnicima civilnog društva. U Tirani ona će se sastati sa premijerom Edijem Ramom, zamenicom šefa diplomatije Megi Finom i generalnim sekretarom regionalne omladinske mreže Albertom Hanijem.

U tim razgovorima fokus će biti na bilateralnim odnosima, ali pre svega evropske perspektive, saradnja u regionu. Kada je reč o Albaniji tema razgovora biće i program Tirane kao člana Saveta bezbednosti.

Isto tako ona će se sastati sa predstavnicima civilnog društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa