Region

Kako nova vlada u Sofiji gleda na spor sa Skopljem: Petkov najavio rešenje za šest meseci, ali ne zna se kakvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Euractiv, Tanjug

07/01/2022

-

08:18

Kako nova vlada u Sofiji gleda na spor sa Skopljem: Petkov najavio rešenje za šest meseci, ali ne zna se kakvo
Kako nova vlada u Sofiji gleda na spor sa Skopljem: Petkov najavio rešenje za šest meseci, ali ne zna se kakvo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slavi Trifonov, lider bugarskog pokreta "Ima takvih ljudi", koji je deo vladajuće koalicije, predložio je rešenje za trenutni spor koji postoji između Sofije i Skoplja kada je reč o pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji. Iako zasad nema naznaka da će na predloženu nagodbu neko i pristati, nova bugarska vlada obećala je nedavno zaokret u situaciji sa Severnom Makedonijom.

Trifonov je pre nekoliko dana, naime, predložio na svom Fejsbuk nalogu da Bugarska dozvoli Severnoj Makedoniji da se pridruži Evropskoj uniji ako SAD ukinu vize za bugarske državljane i ako zemlja odmah postane članica šengenskog prostora.

"Ukoliko Sjedinjene Države i Evropska unija hoće da budemo lojalni partneri treba da nam omoguće bezvizni režim sa SAD i hitno priključenje Šengenskoj zoni", napisao je Trifonov, prenela je MIA.

Podsetimo, nakon što je Severna Makedonija rešila višedecenijski spor sa Grčkom i ujedno dobila novo ime, ova zemlja se naišla je na novi problem koji je pred nju stavila Sofija. Bugarska, naime, od 2020. godine zahteva da Skoplje prizna povezanost bugarskog i makedonskog jezika i izmeni neke interpretacije istorije.

Pomaka do danas nije bilo, ali je Bugarska pre samo mesec dana dobila novu vladu, a novi premijer Kiril Petkov najavio da namerava da reši spor za samo šest mesci. Kako? Još nije poznato.

Šta je rekao Trifonov?

Trifonovov predlog da u zamenu za veto Bugarska dobije Šengen i ukidanje viza sa SAD prvi je pokušaj trgovine bugarskim vetom od strane jednog bugarskog političkog lidera. Ipak on je istakao da je njegovo mišljenje rekao kao "građanin", a ne lider vladajuće partije.

To znači, piše Euraktiv Bugarska, da oko pozicije Trifonova još ne postoji slaganje među partnerima u koaliciji.

Prema rečima Trifonova, tema Severne Makedonije je važna za sve Bugare. U saopštenju lider pokreta "Ima takvih ljudi" kaže se da oko 100.000 Makedonaca ima bugarski pasoš i dodaje da je za dobijanje tog pasoša bilo potrebno da dokažu bugarske korene.

Prinstcreen YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band / Слави и Ку-Ку Бенд

 

Trifonov je podsetio i da će 10. januara predsednik zemlje Rumen Radev održati konsultativni sastanak na kojem će se razgovarati o Severnoj Makedoniji, navodi MIA.

Ipak, predlog je već naišao na neke negativne komentare. Kako je rekao bivši zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Ivajlo Kalfin za Euraktiv, ovakvi predlozi "odaju amaterizam i bespomoćnost".

"Čudno mi je zašto osoba koja je uspešna u onome što radi, u ovom slučaju nesumnjivo dug i popularan šou program, potcenjuje potrebu za profesionalizmom u specifičnoj oblasti kao što je diplomatija", rekao je on.

Rešenje u roku od šest meseci?

Da nova bugarska vlada ima nameru da se bavi ovim pitanjem pokazao je premijer Petkov nedugo nakon što je i stupio na funkciju. 

Petkov, lider stranke "Nastavljamo sa promenom", izabran je za premijera sredinom decembra. Ova partija je sporazum o vladajućoj koaliciji postigla sa četiri druge stranke nakon izbora održanih 14. novembra.

Prema rečima Petkova, njegova vlada će započeti pregovore sa Skopljem na potpuno drugačiji način. Kako kaže, biće formirane radne grupe koje će pripremiti rešenja za pitanja poput zajedničke ekonomske aktivnosti, infrastrukture, kulture i istorije.

Petkov je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" istakao da nova vlada namerava da reši postojeći spor sa Skopljem u roku od pola godine.

"Predložićemo novu proceduru za Severnu Makedoniju – veoma brzu, vrlo kratkoročnu – za svega šest meseci", precizirao je premijer.

Podsetimo, Evropska unija je ponovo letos odlučila da ne otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji. Otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom koči veto Bugarske zbog spora oko jezika i istorije. Time je kažnjena i Albanija jer članice EU zahtevaju da se dve zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije.

Komentari (0)

Evropa