Region

Ko je Dimitar Kovačevski: Sličnosti i razlike između Zorana Zaeva i njegovog političkog naslednika

Komentari

Autor: N. Zdravković

28/12/2021

-

18:55

Ko je Dimitar Kovačevski: Sličnosti i razlike između Zorana Zaeva i njegovog političkog naslednika
Dimitar Kovačevski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Novi lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski izabran je za mandatara buduće vlade Severne Makedonije. On bi na funkciji premijera trebalo da zameni Zorana zaeva koji je nakon lokalnih izbora podneo ostavku. Analitičari smatraju da je reč o funkcioneru koji će u mnogim oblastima pratiti stope Zaeva, ali očekuju i odrđene razlike u pristupu.

Na sedici Centralnog komiteta stranke održanoj u ponedeljak Kovačevskom je dato poverenje za sastav nove vlade, a na Fejsbuku je istakao da je to veliki izazov i da je spreman da ga prihvati i da naporno radi da opravda poverenje.

"Velika je čast i odgovornost što sam danas od CK SDSM dobio poverenje da budem mandatar buduće vlade", rekao je Kovačevski koji je za lidera SDSM izabran 13. decembra.

To što je izabran za lidera stranke, koja zajedno sa DUI čini vladajuću većinu u makedonskom parlamentu, bilo je očekivano, kaže za Euronews Srbija politički analitičar iz Severne Makedonije Petar Arsovski. On ističe da ga je sam Zaev promovisao kao sopstvenog favorita, i navodi da će Kovačevski produžiti politiku Zaeva u nekim pitanjima, uključujući i inicijativu "Otvoreni Balkan".

Sličnosti i razlike sa Zaevom

Zoran Zaev koji je na mestu premijera Severne Makedonije bio od 31. maja 2017. godine, objavio je da podnosi ostavku na funkciju premijera i lidera SDSM, 31. oktobra nakon lokalnih izbora, čime su se obistinile njegove najave da će se povući ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na tim izborima.

Skoro mesec dana kasnije, Izvršni i Centralni odbor Socilajdemokratskog saveza Makedonije prihvatio je ostavku Zaeva, a potom su raspisani i unutarpartijski izbori.

Kovačevski je od samog početka pominjan kao neko ko bi mogao da ga nasledi na mestu lidera SDSM, a govorilo se i da će novi predsednik partije biti i mandatar za sastav nove vlade. Nakon što je Kovačevski izabran, iz opozicione VMRO-DPMNE su ga nazvali "marionetom" koji će nastaviti da "izdaje nacionalne interese", te ga optužili da će nastaviti i korupcione veze.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Arsovski za Euronews Srbija kaže da će Kovačevski imati sličnosti sa doskorašnjim premijerom. Ipak, osetiće se i neke razlike.

"Svakako će imati sličnosti u smislu generalne strategije gde se zemlja kreće ka evroatlanstkim integracijama, ka kompromisu sa Bugarskom, nekakav povećani napor da se počnu pregovori. To bi bile one linije koje bi bile iste sa Zaevom. Ono što mislim da će biti različito, novi mandatar je više tehnokratski menadžer nego Zaev. Možda treba da se očekuju neke razlike u smislu implemetacije, efikasnosti politike, povećane efikasnosti menadžmenta vlade, to su registrovane slabe strane zbog kojih je Kovačevski i izabran", rekao je on.

Fokus nove vlade

Očekuje se da će Sobranje do sredine januara da potvrdi izbor Kovačevkog za novog premijera, a ako do toga dođe očekuju ga napori za otvaranje pregovora sa EU, ali i nastavak implementacije dogovora postignutih u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je upravo Zaev osnovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Kovačevski će produžiti tim stopama, to je još jedna sličnost koju je imao sa Zaevom, a on je već učestvovao na jednom sastanku Otvorenog Balkana zajedno sa Vučićem i Ramom i mislim da će on produžiti takvu inicijativu. Prijateljski odnosi između Vučića i Rame i Zaeva koji su bili inicijatori tog Otvorenog Balkana - trebaće vremena da ih Kovačevski pohvata, međutim, ja mislim da će on u tim stopama pratiti Zaeva", istakao je Arsovski.

Inače, nakon što je odabrano novo rukovodstvo SDSM, Kovačevski je najavio da će fokus nove makedonske vlade da bude na ekonomiji. On je rekao da će se vlada fokusirati na efikasno sprovođenje kapitalnih investicija i finansijsku podršku građana u vreme ekonomske i energetske krize.

vlada.mk

 

"Nova vlada će staviti snažan fokus na privredu, fokusirani smo na postizanje dvostruko većih stopa privrednog rasta i povećanja plata. Rad zaposlenog mora da se ceni i vrednuje", rekao je Kovačevski.

Arsovski navodi da je teško predviđati šta će se dogoditi sa ekonomijom 2022. godine i da će to zavisti od kovid krize, ali i energetske krize. Međutim, kako kaže, fokus će biti na infrastrukturnim projektima.

Ko je Dimitar Kovačevski?

Kovačevski je rođen 1974. godine u Kumanovu. Doktor je ekonomskih nauka, vanredni profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i menadžment Univerziteta Američki koledž u Skoplju. Predavač je na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama i autor je brojnih naučnih radova iz oblasti ekonomije i menadžmenta u međunarodnim naučnim časopisima i konferencijama.

U Vladi Severne Makedonije obavljao je funkciju zamenika ministra finansija, a 2020. godine je bio deo Ekonomskog saveta makedonske vlade za rešavanje ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, navodi se na zvaničnom sajtu vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa