Evropa

Austrija prva u Evropi uvodi obaveznu vakcinaciju za sve - šta donosi novi zakon i kolike su kazne

Komentari

Autor: Euronews, Euractiv, Tanjug

17/01/2022

-

21:00

Austrija prva u Evropi uvodi obaveznu vakcinaciju za sve - šta donosi novi zakon i kolike su kazne
Austrija prva u Evropi uvodi obaveznu vakcinaciju za sve - šta donosi novi zakon i kolike su kazne - Copyright AP/Lisa Leutner, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija protiv koronavirusa najverovatnije će od februara da bude obavezna u Austriji koja je u nedelju predstavila nacrt novog zakona koji je izazvao proteste u nekoliko gradova. 

Reč je o prvom ovakvom zakonu u Evropi koji predviđa tri faze, ali i novčano kažnjavanje onih koji se ogluše o njegove odredbe. Parlament bi o zakonu trebalo da se izjasni u četvrtak.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je u nedelju da se radi o temi koja se tiče opšteg zdravlja, a kako je saopštio dan kasnije, zakon "nije prenagljeno donesen".

Šta podrazumeva ovaj zakon?

Austrija se, podsetimo, pre dva meseca našla u teškoj epidemijskoj situaciji u trenucima dok je delta soj koronavirusa bio dominantan u Evropi. Stroge mere su vraćene na snagu, a tada su vlasti saopštile i da će od februara 2022. vakcinacija da bude obavezna. Pre toga, za to je bilo potrebno da se nađe zakonsko rešenje.

Ovaj zakon odnosiće se na sve starije od 18 godina, a izuzete će biti trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da budu vakcinisane.

"Obavezna vakcinacija počinje u februaru", rekao je kancelar Karl Nehamer.

Kako su istakle austrijske vlasti, ovaj zakon predviđa tri faze - od jednostavnog obaveštavanja građana, pa sve do kazni koje bi od 16. marta iznosile i nekoliko hiljada evra.

Od početka februara do 14. marta sprovešće se prva, prelazna faza, tokom koje će sva domaćinstva biti putem pisma obaveštene o meri. Tek potom, u drugoj fazi, status vakcinacije postaje predmet kontrole.

Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

 

Policija će od sredine marta početi da proverava vakcinalni status tokom rutinskih provera. 

Ako vlasti procene da je napredak vakcinacije i dalje nedovoljan, onda bi, kako je rekao Nehamer, poslali podsetnike onima koji su ostali nevakcinisani. Ako, međutim, ni to ne uspe, ljudima će biti poslat termin za vakcinaciju.

Ukoliko se neko zatekne a da nije vakcinisanin mora računati sa prijavom, a okvir za kaznu je od 600 evra, u skraćenom postupku, do 3.600 evra u dužem postupku, ako lice podnese žalbu.

Karoline Edštadler, ministarka u kabinetu odgovorna za ustavna pitanja, rekla je da pojedinci mogu da budu kažnjeni maksimalno četiri puta godišnje i da ne postoji odredba da služe zatvorsku kaznu umesto da plate.

Komisija koju čine najmanje dva medicinska i dva pravna stručnjaka izveštavaće vladu i parlament svaka tri meseca o napretku vakcinacije. 

Ministar zdravlja bi mogao da suspenduje delove zakona, uz odobrenje parlamentarnog odbora, ako su, na primer, buduće varijante virusa blaže ili stručnjaci kažu da vakcinacija više nije put napred, rekla je ona.

Plan je, inače, sastavljen u isto vreme kada je u novembru uveden sada ukinut karantin, zbog zabrinutosti da je stopa vakcinacije u Austriji relativno niska za Zapadnu Evropu. Prema podacima do nedelje, 71,6 odsto stanovništva od 8,9 miliona smatra se potpuno vakciisanim.

"Zakon nije donesen prenagljeno"

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da obavezna vakcinacija, koja bi trebalo da stupi na snagu od 4.februara, nije prenagljeno donet zakon.

Prema njegovom mišljenju to nije mera koja je doneta u vezi jednog soja, već je donesena zbog pandemije koronavirusa.
Nehamer je, za ORF, naglasio da se na nacrtu zakona radilo sa najboljom namerom.

"Obavezna vakcinacija je važna jer vakcina štiti i koristi", objasnio je on.

Rekao je da su uzeti u obzir svi pristigli predlozi i kritike, da je o njima sa opozicionim Slocijaldemokratskom partijom (SPO) i Neos-om razgovarano na konstruktivan način.

Tanjug AP/Lisa Leutner

 

Nehamer je rekao da je uzeta u obzir zabrinutost građana, i da je zbog toga postignut dogovor da obavezna vakcinacija bude primenjena, ne kako je ranije bilo predviđeno od 14. godine, već na punoletne od 18 godina.

"Sada je važno da podignemo stopu vakcinisanosti, jer samo vakcinacijom možemo sprečiti dalje ograničenje naše slobode", podvukao je on.

Nehamer je uveren da će zakon o obaveznoj vakcinaciji biti održiv pred Ustavnim sudom.

"Ne mogu garantovati da će biti neosporavan, ali mogu garantovati da su svi učesnici na njemu radili sa najboljom namerom i znanjem", objasnio je on.

Ko je protiv?

Austrijski parlament, kako se očekuje, u četvrtak će usvojiti zakon kojim se uvodi obavezna vakcinacija. Prethodno nacrt zakona će proći Odbor za zdratstvo.

Za usvajanje zakona potrebna je jednostavna većina, kojom raspolaže vladajuća koalicije Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, a podršku je najavila opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO), kao i Neos.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija ovaj zakon, i ta stranka je već u više navrata, poslednji put na protestima u subotu, jasno poručila da neće poštovati obaveznu vakcinaciju.

Inače, na pitanje o građanima vakcinisanim cepivima koja nisu priznata od strane EU, kao što su Sputnjik i kineski Sinofarm, ministar zdravlja Volfgang Mikštajn je rekao da je Austrija zemlja sa velikim brojem građana vakcinisanim tim vakcinama.

"Komisija GECKO koja se bavi epidemiološkim merama posvetila se toj temi, jer imamo puno vakcinisanih Sputnjikom", dodao je on.

Zbog odredbi koje će najverovatnije stupiti na snagu u nekoliko austrijskih gradova organizovani su protesti.

Komentari (0)

Evropa