Evropa

Nove evropske sankcije Belorusiji stupaju na snagu od ponoći

Komentari

Autor: T.T.

04/06/2021

-

19:13

Nove evropske sankcije Belorusiji stupaju na snagu od ponoći
Nove evropske sankcije Belorusiji stupaju na snagu od ponoći - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemlja članica Evropske unije na sastanku u Briselu usvojili su predlog da se beloruskim avio kompanijama zabrani prelet preko vazdušnog prostora EU i sletanje na aerodrome širom Unije.

EU lideri predložili su ovu meru prošle nedelje na samitu u Briselu kao jednu u nizu sankcija usmerenih protiv beloruskih vlasti koje su optužili za prinutno spuštanje putničkog aviona Rajanera na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika, među kojima je i beloruski novinar u egzilu Roman Protaševič.

Subota je prvi dan primene zabrane.

Uprava za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) rekla je da iako razume dodatne troškove i napore avio kompanija, zabrana je "potrebna kako bi se smanjio potencijalni rizik za putnike i posadu koji bi mogao proizaći iz operacija u ovom vazdušnom prostoru".

Međutim, šef Međunarodne asocijacije vazdušnog transporta (IATA) Vili Volš bio je kritičan i prema Minsku, i prema EU zbog politizacije civilnog vazdušnog putovanja.

Članovi IATA uključuju 290 avio kompanija koje čine više od četiri petine međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

"Dve greške ne čine ispravno", rekao je Valš dodajući - "Politika nikada ne bi trebalo da se meša u bezbednu eksploataciju aviona, a političari nikada ne bi smeli da koriste vazduhoplovnu sigurnost kao pokriće za sprovođenje političkih ili diplomatskih agendi".

Kakve se još sankcije očekuju protiv Belorusije?

Diplomate Evropske unije rade na proširenoj crnoj listi.

Očekuje se da će se na novoj listi naći oko 10 zvaničnika uključenih u preusmeravanje aviona, kao i desetine drugih koji su umešani u nasilno suzbijanje protesta. Biće ciljane i ključne industrije u Belorusiji, kao što je proizvodnja đubriva, ali i beloruski pristup tržištu obveznica u Evropi.

Unsplash

 

 

EU je već "pogodila" 88 beloruskih zvaničnika zabranom izdavanja viza i zamrzavanjem imovine, uključujući i predsednika Aleksandra Lukašenka koji se proglasio pobednikom na predsedničkim izborima u avgustu, za koje međunarodna zajednica smatra da nisu bili legalni.

Širi paket sankcija mogao bi stupiti na snagu kasnije ovog meseca, tačnije biti usvojen na Savetu EU 21. juna.

 

Komentari (0)

Evropa