Evropa

Omikron se širi Mađarskom, za dan skoro 16.000 novozaraženih, umrlo 65 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

10:44

Omikron se širi Mađarskom, za dan skoro 16.000 novozaraženih, umrlo 65 osoba
Omikron se širi Mađarskom, za dan skoro 16.000 novozaraženih, umrlo 65 osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Mađarskoj je u poslednja 24 časa registrovano 15.957 novih slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida umrlo je 65 osoba. Mađarski štab za praćenje pandemije ističe da se omikron soj brzo širi i da sada čini 90 odsto svih infekcija, prenosi MTI.

Aktivnih slučajeva trenutno je više od 167.000, a u bolnicama se leči 2.674 kovid pacijenta od kojih je 201 na respiratoru.

U Mađarskoj je više od šest miliona građana primilo dve doze vakcine protiv kovida, dok je skoro 3,5 miliona primilo i treću dozu.

NIje samo u Mađarsskoj takva situacija, budući da se omikron veoma brzo širi, te mnoge evrospke države beleže rekorde u broju zaraženih.

Broj novih slučajeva infekcije kovidom 19 u svetu za samo nedelju dana dostigao je 18 miliona. Iako ima blaže simptome u odnosu na druge sojeve, omikron je i dalje prilično opasan, tvrdi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus.

"Omikron može biti manje opasan u odnosu na druge sojeve, ali govoriti da je to blaga bolest je obmana javnosti. Šteti borbi protiv virusa i košta nas života. Da ne bude zabune, i omikron zahteva bolničko lečenje i izaziva smrt", ističe Gebrejesus.

Činjenica je da omikron soj postaje dominantan u svim zemljama Evrope, zbog čega su uočeni i novi mračni rekordi u pogledu broja novozaraženih i hospitalizovanih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa