Društvo

Došli smo do 18.000 inficiranih u danu, a vrh talasa tek sledi, epidemiolozi: Moguće i do 30.000 zaraženih dnevno

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/01/2022

-

19:03

Došli smo do 18.000 inficiranih u danu, a vrh talasa tek sledi, epidemiolozi: Moguće i do 30.000 zaraženih dnevno
Došli smo do 18.000 inficiranih u danu, a vrh talasa tek sledi, epidemiolozi: Moguće i do 30.000 zaraženih dnevno - Copyright Tanjug/AP/Bodo Schackow, Robert F. Bukaty, Tanjug/Strahinja Aćimović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Obaraju se zabrinjavajući rekordi što se tiče zaraženih virusom korona u celoj Evropi. I u Srbiji je u jednom danu registrovano više od 18.000 novozaraženih. Omikron, nova varijanta virusa koja se lakše prenosi, dominantan je u našoj zemlji sa oko 80 odsto, a stručnjaci upozoravaju da je pokrenuta spirala zaražavanja koju je teško zaustaviti.

Epidemiolozi kažu da se vrh novog talasa može očekivati polovinom februara i da ćemo do tada obarati neslavne rekorde i na dnevnom nivou imati petocifren broj zaraženih.

Najveće opterećenje trpe kovid ambulante, jer su to prvi trijažni centri gde se radi testiranje, pregled kod lekara, dobija terapija. Teši što u ovom momentu nije ogroman pritisak na kovid bolnice, ali se i one polako pune. Trenutno je na bolničkom lečenju više od 2.500 pacijenata. U ovom talasu svaki drugi testirani pacijent je pozitivan.

Broj novozaraženih skočio je odmah posle novogodišnjih praznika, jer su mnogi Novu godinu dočekali na trgovima uz organizovane koncerte, u restoranima, kafićima, bez poštovanja epidemioloških mera. U Srbiju je stigao za praznike i veliki broj naših građana koji rade u inostranstvu. Međutim, ovih dana rekorde obaraju i zemlje koje su bile zatvorene u kojima su otkazani organizovani dočeci Nove godine.

Tačno je da omikron obično prolazi sa blažom kliničkom slikom, ali kliničari kažu da se potcenjuje nova varijanta u javnosti, da to nije obična prehlada već da kod starijih osoba, pacijenata koji imaju udružene bolesti može dati tešku kliničku sliku, praćenu jednostranom ili obostranom upalom pluća.

Broj zaraženih na dnevnom nivou

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže za Euronews Srbija da u narednom periodu na dnevnom nivou možemo očekivati 20.000 - 30.000 novozaraženih, i da zvaničan broj inficiranih zavisi od tehničkih mogućnosti laboratorija i kovid ambulanti, koliko mogu da testiraju.

Upozorava da omikron kod većine (posebno mladih) ne daje nikakve simptome, a da su te osobe kliconoše i da prenose virus.

"Zbog toga mnogi neće biti evidentirani. Teši što će ovaj talas kraće da traje u odnosu na sve prethodne- dva, tri meseca. Možda će kraj talasa, označiti i kraj pandemije, ali virus je prethodne dve godine pravio iznenađenja, te me ne bi čudilo da nas i sada iznenadi”, trekao je Petrović za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Bodo Schackow

 

On kaže da će još mesec i više u Srbiji biti petocifreni brojevi zaraženih na dnevnom nivou. Smatra da će novi zamajac epidemija dobiti sa polaskom dece u školu naredne nedelje.

Kliničari kažu da zvanične podatke o broju zaraženih treba množiti dva ili tri puta, jer mnogi su inficirani, a nemaju nikakve simptome.

Tek ćemo videti posledice infekcije na stare

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže da se u medijima stvara atmosfera da se radi o lakom virusu i dodaje da je na neki način omikron potcenjen. Podseća da se u prvom naletu zaražavaju mladi koji su najaktivniji, a da će se tek videti kakve posledice infekcija ima na starije. Takođe, upozorava da postoji značajan broj starije populacije koja nije vakcinisana.

"Infekcija sa mlađih osoba preliće se na stariju populaciju, polako će se bolnice popuniti i smrtnost će rasti. Jeste to lakša forma, ali s obzirom na teške brojke, treba očekivati posledice. Treba govoriti o postkovidu i nekovid bolesnicima. Ovo je složen problem", rekao je nedavno za Euronews Srbija prof. Delić.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević upozorila je da u ovom talasu nisu samo pacijenti sa blagom kliničkom slikom, već da ima i bolesnika sa komplikacijama, jednostranom ili obostranom upalom pluća.

"Ne možemo da kažemo da je ovo klasična prehlada i da je kod svih pacijenata blaga klinička slika. Ima pacijenata sa komplikacijama, koji imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća, koji zahtevaju upućivanje u bolnice - to su uglavnom stariji pacijenti, koji imaju pridružene bolesti ", rekla je ona za RTS.

Stanje u bolnicama

Na bolničkom lečenju trenutno je nešto više od 2.500 kovid pacijenata, dok je na respiratoru nešto više od 100. Teši što broj novozaraženih ne prati i veliki broj hospitalizacija. Statistika kaže da je na vuhanskom soju od ukupnog broja zaraženih oko 20 odsto imalo potrebu za bolničkim lečenjem. Delta soj dovodio je do manje hospitalizacija oko 10 odsto. U prvim nedeljama januara oko dva odsto od ukupnog broja inficiranih zbrinuto je u bolnicama.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković je rekao da je ovako veliki broj novozaraženih nešto što je očekivano i ukazuje da je on ranije govorio da će to izazvati jak efekat. On je naveo da, kada je reč o omikronu, čini se da su slabije kliničke slike, ali navodi da nije siguran za udaljene efekte.

"U igri velikih brojki, kada imate veliki broj zaraženih, čak i kad je mali procenat hospitalizovanih, ljudi će umirati i od omikron soja. Nadamo se da to neće biti u velikom broju, treba biti obazriv”, poručio je Janković.

AP photo/Paul White; Peter Dejong

 

Kaže da mu se čini da ulazimo u fazu kada virus ima biološki potencijal da zaražava veliki broj ljudi.

"Kada govorimo o brojevima, ja sam to rekao i 4. ili 5. januara ujutru, da će brojevi biti potcenjeni. Ne lažirani, ali da to neće biti realna slika jer su u prvom udaru omikrona oboleli najmlađi koji su imali intenzivne kontakte. Oni po svojoj prirodi nisu disciplinovani", ukazao je.

U Kovid bolnici u Leskovcu trenutno imaju oko 30 pacijenata na bolničkom lečenju, ali se spremaju za veći priliv u narednim nedeljama.

"Očekujem narednih pet do sedam dana povećan broj pacijenata. Imamo 60 do 70 kreveta koji su spremni. Trenutno su na bolničkom lečenju uglavnom stariji ljudi. Teške kovod pacijente koji zahtevaju intenzivnu negu šaljemo u kovid bolnice u Kruševcu i Nišu. Od početka januara poslali smo možda dvoje pacijenata, a ranije smo slali dnevno četiri do šest pacijenata", rekao je za Euronews Srboija direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević.

Karakteristike omikrona

Istraživanja su pokazala da se nova varijanta virusa korona omikron pet puta brže prenosi od delta soja. Ima sposobnost da izbegne imunitet, te se zaražavaju i vakcinisani i nevakcinisani. Lekari kažu da je vakcinacija ipak jedini oblik zaštite jer sprečava teži oblik bolesti.

Studije su pokazale da se virus veže i razmnožava u gornjim respiratornim putevima- grlu i nosu i da se retko spušta na pluća. Period inkubacije skraćen je kod omikrona sa pet na tri dana. To znači da se prvi simptomi infekcije javljaju se već posle 72 sata od momenta zaraze.

Omikron je dominantan u Srbiji i zaključno sa 10. januarom bio je zastupljen 80 odsto kod zaraženih.

Mnoge zemlje u svetu suočile su se sa nedostatkom radne snage jer su u kratkom vremenskom periodu mnogi otišli na bolovanja. Krajem prošle godine počele su da smanjuju izolaciju za kontakte i zaražene.

U Srbiji je izolacija za zaražene skraćena sa 14 na sedam dana, dok je izolacija za kontakte skraćena sa deset na pet dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija