Društvo

Dr Petrović otkrio kada će biti vrh novog talasa: "Može se očekivati 20.000, pa čak i 30.000 zaraženih dnevno"

Komentari

Autor: S. Tuvić

12/01/2022

-

06:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Koliko zaraženih možemo očekivati u novom talasu epidemije virusa korona koji je izazvan omikronom? Do kojih brojeva može da raste epidemijska kriva i kada se očekuje vrh novog talasa? To su samo neka od pitanja koja se ovih dana postavljaju, a na koje epidemiolozi i virusolozi nemaju precizan odgovor.

Ono što je sigurno jeste da će ovaj talas biti mnogo eksplozivniji od prethodnih, imaćemo mnogo veći broj zaraženih, jer se omikron brzo širi, te će ogroman pritisak biti na kovid ambulante, ali ne i na bolnice, jer je blaža klinička slika kod inficiranih. To su pokazala iskustva zemalja u kojima je omikron postao dominantan.

Epidemiolog Radmilo Petrović očekuje vrh novog talasa nedelju dana nakon što se đaci u Srbiji vrate sa zimskog raspusta (24. januara), a to je kraj janura i početak februara.

On za Euronews Srbija kaže da je teško proceniti koliko zaraženih će biti na dnevnom nivou, ali je sguran da će se obarati neslavni rekordi epidemije, kao i da se može očekivati više od 20.000, pa čak i 30.000 inficiranih u jednom danu.

"Kada kažem više od 20.000 ili čak 30.000 inficiranih mislim na pacijente kod kojih je laboratorijski detektovan virus. Međutim, pravi broj se nikada ne može utvrditi, jer se veliki broj njih neće ni javiti lekaru zbog blage kliničke slike. Takođe, treba imati na umu da mi nemamo neograničen broj zdravstvenih radnika u kovid ambulantama, laboratorijama ili bolnicama. Pitanje je koliko će kovid ambulante moći da prime, a koliko da testiraju pacijenata. Od jako zaraznog omikron soja biće mnogo veći broj onih bez simptoma ili sa blagim simptomima koji se neće javiti kovid amblantama i laboratorijama pa ćemo imati mnogo veći broj zaraženih koji šire virus, a nisu evidentirani, nisu pod nadzorom, u karantinu", rekao je Petrović.

U cirkulaciji omikron i delta

Već posle Nove godine krenule su gužve ispred kovid ambulanti. Ohrabruje jedino to što veći broj zaraženih ne prati i veći broj pacijenata na bolničkom lečenju, te oko dva odsto novoobolelih biva hospitalizovano.

Povećani su i kapaciteti kovid ambulanti, a domovi zdravlja pojačavaju timove. U Ministarstvu zdravlja kažu da u Beogradu trenutno ima 195 kovid ekipa, dok je pre pet dana bilo 120 ekipa.

Istraživanja jesu pokazala da se nova varijanta virusa zadržava i širi u gornjim disajnim putevima, da se retko spušta na pluća, te da je to jedan od razloga što se brže prenosi. Omikron ima i kraći period inkubacije, te ona nije više pet ili šest dana već se prvi simptomi javljaju već posle tri dana.

Virusolog prof. Tanja Jovanović nedavno je za Euronews Srbija rekla da su u Srbiji u cirkulaciji dve varijante virusa korona – delta i omikron, da od Nove godine dominaciju preuzima omikron, ali još nisu gotove laboratorijske analize koje bi nam dale procentualnu zastupljenost.

Ona je naglasila da su do 31. decembra u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kompletno obrađeno svi uzorci i da je odnos između omikrona i delta varijante virusa korona bio 30 prema 70 odsto.

"Delta varijanta je bila prisutna 70 odsto, omikron 30 odsto. Sa novogodišnjim događajima, sve češće otkrivamo omikron i on preuzima dominaciju, samo još nisu  gotove laboratorijske analize koje bi nam dale procentualnu zastupljenost", navela je Jovanović.

Nije mogla da kaže koliko se zaraženih očekuje u ovom talasu, ali je kratko prokomentarisala "verovatno veliki broj".

Oprezna je i komentarima izjava nekih njenih kolega u svetu koji kažu da se sa omikronom nazire i kraj pandemije i smatra da su to "optimistička razmišljanja".

"Sa virusima je vrlo specifično. Vidite da su se sada javile i neke kombinacije – deltakron da je došlo do rekombinacije delte i omikrona na Kipru. Postoji 25 uzoraka koji su sekvencirani, ali se još uvek ispituje da nije došlo do kontaminacije u laboratoriji ili je to stvarno rekombinacije što se dešava među virusima. Može da se desi da je neko inficiran deltom i omikronom paralelno. S obzirom na to da su slični virusi oni mogu da razmenjuju genetički materijal i tako da nastane neka nova varijanta virusa", pojasnila je ona.

Skraćenje perioda izolacije

Jovanović podseća da je u mnogim evropskim zemljama, ali i zemljama u regionu dokazana flurona, istovremena infekcija virusom korona i virusom gripa.

"Vrlo često nalaz pokaže da je uz koronu prisutan još neki respiratorni virus. Lečenje je drugačije, dijagnostički je vrlo intrigantno da se pokaže da li je to samo korona ili pored korone ima i drugog respiratornog virusa", pojasnila je ona.

To što su mnoge zemlje skratile period izolacije za zaražene virusom korona (omikron) na nedelju dana, naša sagovornica očekuje da će se desiti i u Srbiji.

"Skraćuje se period izolacije, jer je mnogo ljudi inficirano, a treba neko i da radi. Iskustvo je pokazalo da ukoliko imate blaže simptome, virus brže nestaje. Kod nas je period izolacije  smanjen sa 14 na 10 dana za bliske kontakte. Crna Gora je već smanjila izolaciju za zaražene. Očekujem da i kod nas bude smanjen period izolacije za zaražene", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija