Zdravlje

Omikron postao dominantan, dr Jovanović otkriva kakva je klinička slika kod obolelih u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

20:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Omikron varijanta virusa korona sada predstavlja dominantan soj u Srbiji, i sve brze infekcije sa kratkim inkubacionim periodom od samo tri dana u velikoj većini slučajeva to potvrđuju, kaže za Euronews Srbija pulmolog dr Dragana Jovanović, dodajući da je utešno i to što nisu toliko teške kliničke slike kod obolelih pacijenata.

"Otprilike je upola manji rizik da bude potrebe za bolničkim lečenjem kod zaraženih, nego što je to bio slučaj sa delta sojem, a to je donekle ohrabrujuće", ističe dr Jovanović.

Ipak, ona naglašava da određeni podaci govore o tome da stariji podležu težem kliničkom obliku koji često zahteva hospitalizaciju.

Naglašava da je zbog porasta broja novozaraženih trenutno veliki pritisak na kovid ambulantama, i da bi usled eksponentnog rasta u broju novih slučajeva, bolnice mogle da postanu preopterećene.

"To može biti i jedan manji procenat, nego što je bio kod delta soja, ali kada govorimo o ovako velikim brojkama, moguće je da će se značajno povećavati i broj pacijenata kojima je neophodno kliničko lečenje", ističe ona.

Jovanović ističe da su prema jednoj britanskoj studiji, vakcinisani zaštićeni od omikrona otprilike 33 odsto, dok ukoliko osoba primi i buster dozu razvija imunitet koji daje zaštitu oko 75 odsto.

Koliko bi novi talas mogao da traje?

"Pošto je kratak inkubacioni period, a ljudi, naručito mlađi, ne vode računa, vrlo brzo može da dođe do toga da se veliki broj našeg stanovništva zarazi, a redovi ispred kovid ambulanti pokazuju da ljudi kojima je potreban savet lekara često ne mogu da ga dobiju", objasnila je.

Ako se nastavi trend epidemije, kao i trend ponašanja, dodaje pulmolog, nastaviće se i porast broja novozaraženih.

Komentarišući prve slučajeve zaražavanja gripom i virusom korona, kao i slučaj deltakron na Kipru, Jovanović je rekla:

"To je ono što je nepredvidivo, kada su velike zaraze i kada virus ide od jednog do drugog, u velikoj populaciji. Novi soj deltakron, predstavlja kombinaciju omikrona i delta soja. Videćemo kakav će biti tok te infekcije i kako će se dalje širiti. Ne bi bilo dobro kada bi taj soj izazivao kliničku skliku poput delte, a lako bi se prenosio kao omikron".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin