Zdravlje

SZO: Još tri teška meseca, ali kraj pandemije je na vidiku

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

10:48

SZO: Još tri teška meseca, ali kraj pandemije je na vidiku
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid 19 David Nabaro rekao je da će epidemija koronavirusa stvoriti veoma tešku situaciju u naredna tri meseca, "ali možemo da kažemo da je kraj na vidiku".

U intervjuu za Skaj Njuz Nabaro je izrazio bojazan da smo prisiljeni na maraton sa virusom i da ne postoji pravi način da se kaže da smo na kraju, već samo da je kraj na vidiku.

"Još uvek nismo stigli do te tačke i pre nego što stignemo biće još poteškoća", rekao je Nabaro, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Stručnjak SZO je potvrdio da koronavirus nastavlja da se razvija i najavio pojavu novih sojeva i nakon omikrona.

"Biće teško najmanje još tokom naredna tri meseca", rekao je Nabaro i podsetio da se koronavirus pojavljuje u amplitudama - dramatično počne da se širi, onda se stiša, pa se onda ponovo širi periodično na svaka tri ili četiri meseca.

"Teško je na osnovu prošlog ponašanja virusa predvideti njegovo ponašanje u budućnosti. Živeti sa kovidom 19 znači biti u stanju da se pripremite za ove amplitude i da reagujete zaista brzo kada se one dogode. Moramo da poštujemo virus, a to znači da moramo da imamo zaista razrađene planove kako da se suočimo i borimo sa epidemijskim talasima", predočio je Nabaro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin