Region

Omikron hara regionom: U Rumuniji zabranjene platnene maske, loše prognoze i u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Tanjug

09/01/2022

-

16:11

Omikron hara regionom: U Rumuniji zabranjene platnene maske, loše prognoze i u Crnoj Gori
Omikron hara regionom: U Rumuniji zabranjene platnene maske, loše prognoze i u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj virusa korona detektovan je u Srbiji 23. decembra, a prisustvo te varijante se u velikoj meri odrazilo na brojke novozaraženih. Naime, sa 1.098 novih slučajeva zabeleženih 25. decembra, Srbija je u veoma kratkom vremenskom roku stigla do skoro 10.000 novoinficiranih na Badnji dan.

Širenje varijante za koje se veruje da je zaraznija od ostalih sojeva, ali i praznične proslave prouzrokovale su naglo pogoršanje epidemijske situacije - posebno u regionu.

U Hrvatskoj je prvi slučaj omikrona bio detektovan samo nekoliko dana pre nego u Srbiji, pa i ta država beleži povećan broj novozaraženih. Juče je broj novozaraženih bio 8.817, a zbog porasta broja zaraženih novim omikron sojem, u ponedeljak u Hrvatskoj na snagu stupaju nove mere.

Biće zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosada je to bilo 100), a ona s kovid potvrdama i uz saglasnost lokalnih štabova ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja sa više od 25 osoba, a ona uz kovid potvrde ograničavaju se na 100 osoba. Upotreba maski obavezna je bez obzira na posedovanje kovid potvrda na verskim, umetničkim programima, bioskopskim projekcijama i izložbama, kao i na sednicama predstavničkih tela.

Uvodi se i obaveza poslodavaca da organizuju rad od kuce gde god je to moguće.

AP Photo/Darko Bandic

 

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je povećani broj obolelih kombinacija češćih okupljanja za vreme božićnih i novogodišnjih praznika i prisutnosti omikrona.

Do kraja januara u Crnoj Gori 50.000 zaraženih

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje ove zemlje od 7.515 testiranih uzoraka na koronavirus je danas pozitivno 2.454 osoba, a zabeleženo je i osam smrtnih slučajeva.

Udeo pozitivnih u broju testiranih je 39,4 odsto. Najviše novozaraženih je u Podgorici, 1.143 osobe.

Dr Nebojša Kavarić, pedijatar kaže da prosta računica kaže da će Crna Gora do kraja januara imati i do 50.000 zaraženih koronavirusom za šta su, dodaje, odgovorni svi, i donosioci odluka, i građani.

On je naveo da je za doček Nove godine, ali i u danima posle bilo gužvi, gde niko nije nosio masku, niti držao distancu.

profimedia

 

"I Bog se prekrstio kada je video šta mi radimo. Mislim tu na sve i na donosioce odluka, i na građane. Sve smo napravili da broj zaraženih bude ovoliki. Jednostavne projekcije kažu da će do kraja januara broj novoinficiranih biti od 40.000 do 50.000", kazao je Kavarić, u Jutarnjem programu TVCG.

Omikron je prvi put otkriven u ovoj zemlji 16. decembra kada je potvrđeno pet slučajeva infekcije ovim sojem.

Rumunija zabranila platnene maske

Pooštrene antiepidemijske mere stupile su juče na snagu u Rumuniji, a vlasti očekuju da će na taj način uspeti da prekinu porast broja novozaraženih, jer bi novi epidemijski talas mogao da preoptereti zdravstveni sistem zemlje.

Sredinom decembra, Rumunija je imala manje od hiljadu novozaraženih dnevno, ali je tokom protekle nedelje dnevni broj novoinficiranih slučajeva porastao na oko 6.000 i to ujedno bio i najveći broj infekcija od početka novembra kada je intenzitet epidemije počeo da se stišava, prenosi AP.

Tokom prazničnog perioda stotine hiljada Rumuna se vraćaju kući iz drugih zemalja, mnogi sa Zapada, što je podstaklo zabrinutost zbog prodora omikron soja i njegovog brzog širenja.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Rumunija je do sada potvrdila skoro 300 slučajeva infekcije novim sojem virusa.

Nove mere uključuju obavezno nošenje maski na otvorenim i zatvorenim javnim prostorima, a zabranjene su i tekstilne maske. Nepoštovanje pravila o maski moglo bi da dovede do ogromnih kazni do 500 evra, saopštile su vlasti, prenosi AP.

Barovi i restorani mogu ostati otvoreni do 22 sata i rade sa kapacitetom od 30 i 50 odsto u zavisnosti od stope infekcije u oblasti. Isto važi i za sportske događaje, teretane i bioskope. U međuvremenu, karantin i periodi izolacije su skraćeni.

Omikron svuda oko nas

U Bosni i Hercegovini juče je evidentirano 1.985 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 15 osoba. Omikron soj otkriven je 29. decembra, a posle porasta broja novozaraženih u Banjaluci je bio otkriven i prvi slučaj flurone, kombinacije infekcije kovida i virusa gripa u isto vreme.

Omikron soj je takođe registrovan u Mađarskoj, Albaniji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Mađarske vlasti očekuju da zbog omirkona državi preti peti talas pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa