Zdravlje

Na Kipru identifikovana nova varijanta korone koja je do sada zarazila 25 ljudi

Komentari

Autor: Bloomberg

09/01/2022

-

11:10

Na Kipru identifikovana nova varijanta korone koja je do sada zarazila 25 ljudi
Na Kipru identifikovana nova varijanta korone koja je do sada zarazila 25 ljudi - Copyright Rospotrebnadzor

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta koja kombinuje deltu i omikron identifikovana je na Kipru, saopštio je Leonidios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra i šef Laboratorije za biotehnologiju i molekularnu virusologiju.

"Trenutno postoje omikron i delta koinfekcije i pronašli smo ovaj soj koji je kombinacija ova dva", rekao je on u intervjuu za TV Sigma u petak, a prenosi "Blumberg".

Otkriće je nazvano "deltakron" zbog identifikacije genetskih potpisa sličnih omikronu unutar delta genoma, pojasnio je profesor.

Kostrikis i njegov tim su identifikovali 25 takvih slučajeva, a statistička analiza pokazuje da je relativna učestalost kombinovane infekcije veća među pacijentima hospitalizovanim zbog kovida 19 u poređenju sa onima koji nisu na bolničkom lečenju.

Sekvence 25 slučajeva deltakrona polate su u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati promene u virusu još 7. januara.

"Videćemo uskoro da li ovaj soj ima više patogena, da li je zarazniji ili će prevladati nad deltom i omikronom", rekao je on. 

Njegovo lično mišljenje je pak, da će ova varijanta ipak biti zamenjena zaraznijom varijantom omikron.

Komentari (0)

Magazin