Fokus

Omikron steže Evropu - u Francuskoj i do pola miliona zaraženih dnevno, SZO: Govoriti da je bolest blaga je - obmana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

17:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Broj novih slučajeva infekcije kovidom 19 u svetu za samo nedelju dana dostigao je 18 miliona. Iako ima blaže simptome u odnosu na druge sojeve, omikron je i dalje prilično opasan, tvrdi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus.

"Omikron može biti manje opasan u odnosu na druge sojeve, ali govoriti da je to blaga bolest je obmana javnosti. Šteti borbi protiv virusa i košta nas života. Da ne bude zabune, i omikron zahteva bolničko lečenje i izaziva smrt", ističe Gebrejesus.

Činjenica je da omikron soj postaje dominantan u svim zemljama Evrope, zbog čega su uočeni i novi mračni rekordi u pogledu broja novozaraženih i hospitalizovanih.

Francuska: Vanredno stanje u zdravstvu i štrajk prosvetnih radnika

U Francuskoj je potvrđeno 464.769 novih slučajeva kovida 19, što je najviše od početka pandemije. Prema zvaničnim podacima, broj smrtnih slučajeva od korona virusa u bolnicama povećan je za 288 - 100.339, preneo je Rojters.

Ova zemlja je juče dostigla rekord po broju hospitalizovanih sa ukupno 25.775 kovid pacijenata na bolničkom lečenju.

Vanredno nije samo u zdravstvu, Francuska koja beleži skoro pola miliona novozaraženih na dnevnom nivou suočava se sa protestom prosvetnih radnika. Zbog problema sa masovnim testiranjem i merama kovid izolacije, polovina škole u francuskoj je zatvorena.

"Imamo utisak da nam se ministar ruga. Govori stvari koji nemaju veze s realnošću. Roditelji su s pravom ljuti jer stoje u redovima ispred apoteka kako bi testirali decu. Ovi prekidi nastave su neizdrživi", kaže nastavnica koja je učestvovala na protestu Gislen Morgan-Dubua.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Novi rekord i u Austriji, skok od 80 odsto

Austrija je u poslednja 24 sata zabeležila 30.000 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord, a prošlonedeljni rekord od 18.427 značajno premašen.

Ministarstvo zdravlja i unutrašnjih poslova najavili su da će tek posle podne imati tačne brojeve.

"Pandemije još nije prošla", naglasio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Oko 30.000 novozaraženih je skok od skoro 80 odsto u odnosu na utorak. Nehamer je upozorio da je broj od 30.000 novozaraženih zastrašujući, ali je napomenuo i da taj broj s obzirom da je reč o omikronu mora biti drugačije analiziran.

Tanjug/Martin Baumann/TASR via AP

 

Kaže i da su toliki brojevi bili najavljeni zbog veće zaraznosti novog soja virusa. Najveći broj novozaraženih je u Beču - 10.058.

Slovenija: Više od 12.000 novozaraženih

U Sloveniji je u poslednja 24 časa potvrđeno čak 12.286 novih slučajeva korona virusa, što je apsolutni dnevni rekord od početka pandemije.

Čak 63,2 odsto testiranih uzoraka bilo je pozitivno, prenosi agencija STA.

Prethodno je najveći broj novozaraženih bio potvrđen u ponedeljak - 8.681.

Laboratorije su preplavljene i ne mogu da stignu da analiziraju sve uzorke u istom danu. U ponedeljak je više od 8.000 uzoraka stiglo na analizu u Institut za mikrobiologiju i imunologiju, a 2.300 je ostavljeno za naredni dan.

Profimedia

 

Kako je za Slovenačku televiziju izjavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Franc Vindišar, traže se dodatni kapaciteti u Sloveniji i inostranstvu kako bi do kraja ovog talasa epidemije bilo obezbeđeno dovoljno PCR testova i njihova obrada za sve kojima je testiranje "zaista potrebno".

Vindišar je ocenio da se vrh sadašnjeg talasa izazvanog omikron varijantom može očekivati iduće sedmice.

U Belgiji skoro 30 000 zaraženih dnevno

U Belgiji se u poslednjih sedam dana u proseku dnevno beleži 28.000 novih slučajeva infekcije kovdiom 19 što je za 27 odsto više u odnosu na drugu nedelju januara. I pored velikih brojeva inficiranih, belgijski virusolozi ukazuju na ograničen uticaj dominantne omikron varijante virusa kada je reč o hospitalizacijama i teškim oblicima bolesti, što je, kako kažu, razlog za "tihi optimizam".

profimedia

 

Tokom prethodne nedelje broj novozaraženih u Belgiji na dnevnom nivou u nekim danima prelazio je i 30 hiljada, a u proseku dnevno od posledica infekcije premine 20 ljudi. Belgijski lekari navode da je i pored velikog talasa zaraze Omikron sojem virusa pritisak na bolnice i dalje stabilan, a da je većina pacijenata na intenzivnoj nezi zaražena Delta sojem.

Virusolog Mark Van Ranst ocenjuje da se epidemija virusa korona polako kreće ka "nečemu što je bliže gripu" što bi dovelo do tretiranja korona virusa kao endemske bolesti.

Kraj pandemije?

Dok se broj novih slučajeva u Danskoj utrostručio u Španiji je posle posle dva i po meseca prvi put primetan pad broja novozaraženih. Velika Britanija je takođe uočila manje inficiranih, pa je vlada u Londonu najavila da će preispitati trenutna ograničenja.

Uprkos velikom broju zaraženih, iz SZO poručuju da bi pandemija mogla da bude završena ove godine, ukoliko se brzo reše problemi u dostupnosti vakcina i lekova.

"Virus možda nikada neće nestati, jer takvi pandemijski virusi na kraju postanu deo ekosistema. Ono što možemo da okončamo jeste vanredno stanje u javnom zdravstvu", kaže Majkl Rajan, šef SZO za vanredne situacije.

Komentari (0)

Svet