Evropa

Dve zemlje ukidaju kovid propusnice i to usred rekordne zaraze - otkud zaokret i što svi pominju promenu strategije

Komentari
Dve zemlje ukidaju kovid propusnice i to usred rekordne zaraze - otkud zaokret i što svi pominju promenu strategije
Dve zemlje ukidaju kovid propusnice i to usred rekordne zaraze - otkud zaokret i što svi pominju promenu strategije - Copyright EPA-EFE/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Iako je "eksplozija" omikron soja koronavirusa dovela do drastičnog rasta broja zaraženih širom sveta, pojedine zemlje odlučile su se da ublaže epidemijske mere, uključujući i ukidanje kovid propusnica.

Od sledeće nedelje građani Engleske više neće biti u obavezi da nose maske, niti da rade od kuće, izjavio je tamošnji premijer Boris Džonson, a od 27. januara u firmama više neće biti neophodni kovid sertifikati. Slična vest objavljena je pre nekoliko dana i u Izraelu kada je tamošnji ministar finansija Avigdor Liberman naveo da bi sistem zelenih propusnca trebalo ukinuti jer za njih "nema ni medicinske, ni epidemiološke logike".

Paradoksalno, baš tog dana je u Izraelu zabeleženo rekordnih 65.259 slučajeva koronavirusa, pa se postavlja pitanje da li se sve više zemalja ipak odlučuje za povratak "normalnom životu".

Kakva je situacija u Britaniji?

Boris Džonson je u britanskom parlamentu poručio da će vlada definisati dugoročnu strategiju za život sa koronavirusom i rekao da bi građani trebalo da budu oprezni tokom poslednjih nedelja zime, jer pandemija još nije gotova, preneo je BBC.

On je rekao i da omikron soj "nije blaga bolest za sve, pogotovo ne za one koji su nevakcinisani", ali je takođe najavio i ukidanje pravila o obaveznom nošenju maski za lice za srednjoškolce u učionicama, u gradskom prevozu i u prodavnicama. Na snazi će, kako se navodi, i dalje ostati odredba da maske budu obavezne za ulazak na određena mesta.

BBC navodi da takozvani plan B koji stupa na snagu 27. januara, sadrži i odredbu da u firmama više neće biti neophodne kovid propusnice.

Mere ograničenja koje se odnose na staračke domove biće takođe ublažene, a detalji će naknadno biti objavljeni. Na snazi ostaje obaveza da svi koji su pozitivni na koronavirus moraju da idu u samoizolaciju.

AP/Matt Dunham

 

Ipak, kako piše Gardijan, iako će Džonsonova najava da zadovolji mnoge na "njegovoj klupi", zdravstveni zvaničnici ostaju zabrinuti. Lider Laburističke partije Kir Starmer rekao je da će podržati ove promene sve dok one budu i dokazive, tačnije Džonson mora "da uveri javnost da radi kako bi zaštitio njihovo zdravlje, a ne samo svoj posao".

Podsetimo, Velika Britanije je pre samo dve nedelje postala prva zemlja u Evropi koja je prešla brojku od 150.000 umrlih od posledica kovida 19. Takođe, postala je i sedma u svetu posle SAD, Brazila, Indije, Rusije, Meksika i Perua. Broj novozaraženih nastavio je da raste i prethodnih dana, pa tako broj obolelih u Britaniji na dnevnom nivou skače zaviše od 100.000.

Upravo uvođenje plana B u Engleskoj zbog toga danas brine stručnjake koji se pitaju da li je javnost spremna za ovakve "slobode" samo nekoliko nedelja nakon što su u Britaniji zabeleženi rekordni brojevi, pa čak i sa većim brojem umrlih nego u trenutku kada su te mere i predstavljene.

Drastičan zaokret u Izraelu?

Sistem takozvanih zelenih propusnica mogao bi da bude ukinut i u Izraelu, što bi, prema oceni tamošnjih medija bio veliki zaokret u dosadašnjoj strategiji borbe protiv koronavirusa. Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kovid propusnicama koje se koriste u velikom broju država u Evropi, a njihovo uvođenje dovelo je do protesta u nekim zemljama.

Ministar finansija Avigdor Liberman je, ako javlja "Džeruzalem Post", o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati pošto su premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nican Horovic i on na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima, preneo je "Jutarnji list".

"Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci", napisao je Liberman na Tviteru.

"Ono čega ima jeste direktna šteta ekonomiji i dnevnom funkcionisanju, a zelene propusnice u isto vreme značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas", dodao je on.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

 

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu da dobiju samo vakcinisani građani, oni koji su preboleli kovid 19 ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test važi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnim mestima.

"Džeruzalem post" ocenjuje da ako dođe do ove odluke, to će biti jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među vakcinisanim osobama kao i broj reinfekcija prebolelih. Zdravstveni zvaničnici i stručnjaci, uključujući i Nahmana Aša, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravlja koji operativno upravlja zdravstbenim sistemom, smatraju da vakcinisanje i prebolevanje i dalje daju određeni stepen zaštite pa se zasad zalažu da sistem zelenih propusnica još ostane na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati revidirati njegov smisao.

Aš je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog talas zaraze verovatno još nije dosegnut.

I Francuska ublažava mere?

Francuska je, inače, takođe počela sa ublažavanjem mera protiv koronavirusa. Premijer Žan Kasteks najavio je da će se ukinuti rad od kuće, prenosi agencija Rojters.

Francuska namerava da kroz peti talas pandemije prođe sa što manje epidemijskih mera u odnosu na prethodne talase. Takođe, vlada premijera Kasteksa je odlučila da dozvoli rad noćnim klubovima od 16. februara.

Kasteks je izjavio da bi i odluka o kovid propusnicama mogla da bude suspendovana ukoliko se epidemiološka situacija u zemlji značajno poboljša.

U drugim delovima Evrope strogi zakoni

I dok sa jedne strane pojedine zemlje ukidaju mere, pre svega kovid propusnice, u Austriji je usvojen zakon o uvođenju obavezne vakcinacije.

Austrijski parlament sinoć je, posle višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa i stupiće na snagu početkom februara.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoletnoh građana doneta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo “za”, a 33 "protiv" zakona.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

Komentari (0)

Evropa