Evropa

Eksperiment u Poljskoj: Zvučnim topom "rasteruju" štetne čestice iz zagađenog vazduha

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2022

-

21:27

Eksperiment u Poljskoj: Zvučnim topom "rasteruju" štetne čestice iz zagađenog vazduha
Eksperiment u Poljskoj: Zvučnim topom "rasteruju" štetne čestice iz zagađenog vazduha - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U borbi protiv visokog nivoa smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi "top" koji koristi zvučne talase da potisne otrovne čestice dalje u atmosferu. Instaliran na metalnom kontejneru, eksperimentalni uređaj se sastoji od velikog okrenutog konusa koji proizvodi glasan zvuk svakih šest sekundi.

Cilj je da se potera smog iz Kalvarije Zebžidovske, koja se, kao i mnogi poljski gradovi, suočavaju sa visokim nivoom zagađenosti svake zime, zbog sezone grejanja.

Stanovnici uglavnom podržavaju tu ideju uprkos buci, prenosi Euronews.

"Ovde je smog veoma veliki problem. Ne možemo ni da provetrimo stanove jer jako smrdi. Pa, ako bi ovo moglo da pomogne neka urade testove", rekla je Jolanta Volkovič, stanovnica poljskog grada.

Ona je dodala da aparat nije uopšte toliko bučan, i da zvuči kao vatromet.

Poljska je jedna od najzagađenijih zemalja, koja krši norme EU za stotine procentnih poena u najgore doba godine. Stvaranjem zvučnih talasa, istraživači kažu da "top" pomaže u smanjenju koncentracije štetnih čestica PM 2,5 i PM 10 u vazduhu.

profimedia

 

"Koristimo talase koji nastaju mešavinom acetilena i vazduha. Ovaj vertikalni talas meša i izbacuje zagađeni vazduh naviše", objasnio je Dominik Griboš, naučnik sa Akademije rudarstva i metalurgije u Krakovu.

Otrovne čestice se šalju u visinu nekoliko stotina metara, što ih čini bezopasnim za stanovnike.

"Utvrdili smo da ako 'top' koristimo između pola sata i sat, zagađenje se smanjuje za 15-30 odsto u krugu od dva-tri kilometra od topa", nastavio je Griboš, dodajući da efekti traju između jednog i tri sata.

Istraživači pokušavaju da utvrde potrebnu učestalost eksplozija, kao i vreme trajanja potrebno za ceo postupak. Cena je procenjena na 1.000-1.500 zlota (220-330 evra) za jedan sat upotrebe.

Griboš se nada da bi ovaj pronalazak mogao da ima komercijalnu upotrebu, posebno u Poljskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa