Evropa

Rumunski ministar odbrane: Ne očekujemo rat između Rusije i Ukrajine, ali nisu isključeni ekonomski sukobi

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2022

-

23:23

Rumunski ministar odbrane: Ne očekujemo rat između Rusije i Ukrajine, ali nisu isključeni ekonomski sukobi
Vasile Dinču - Copyright gov.ro

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Rumunije Vasile Dinču izjavio je da ta zemlja sada neće ulaziti ni u kakav rat, ali je istakao da moraju biti spremni na posledice potencijalnog sukoba na granici Ukrajine.

"Rumunija se u ovom trenutku neće upuštati ni u kakav rat, već mora da bude spremna na posledice potencijalnog sukoba na ukrajinskoj granici", rekao je Dinču za televiziju "Digi 24", prenosi agencija Ađerpres.

On je rekao da rumunske vlasti ne očekuju da će u ovom trenutku početi rat u Ukrajini, jer bi to "bilo veoma skupo za Rusiju".

"Rečima generalnog sekretara Stoltenberga, NATO je saopštio da vojna intervencija ne dolazi u obzir, jer Ukrajina nije članica Alijanse, tako da vojni odgovor nije opcija. Sa ove tačke gledišta, Rumunija i NATO se neće upuštati u aktivna vojna neprijateljstva", rekao je Dinču.

Nije, međutim, isključio mogunost ekonomskog rata i drugih vrsta borbi, a rekao je i da se rumunske vlasti spremaju za potencijalne talase ukrajinskih izbeglica.

"Ukoliko pogledamo sve vrste vojnih sukoba, može doći do masovnih migracija i bekstva od rata. U ovom trenutku spremni smo da pružimo pomoć migrantima, ako zatreba. To je humanitarna dužnost", poručio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa