Fokus

Zabrinutost zbog korone u mnogim zemljama: U Indiji više od 300.000 novozaraženih, Rusija i Poljska beleže nove rekorde

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/01/2022

-

11:49

Zabrinutost zbog korone u mnogim zemljama: U Indiji više od 300.000 novozaraženih, Rusija i Poljska beleže nove rekorde
Zabrinutost zbog korone u mnogim zemljama: U Indiji više od 300.000 novozaraženih, Rusija i Poljska beleže nove rekorde - Copyright AP/Channi Anand, Lee Jin-man, ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Zbog znatno lakše prenosivog omikron soja virusa korona, epidemiološka situacija se razvija u lošem smeru u mnogim zemljama širom sveta. Dok pojedine zemlje ukidaju protivepidemiološke mere zbog pada broja novih slučajeva, druge države iz dana u dan beleže nove rekorde u broju novozaraženih.

U poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano rekordnih 63.205 novih slučajeva koronavirusa i 679 smrtnih slučajeva, saopštio je danas Krizni centar za borbu protiv koronavirusa.

Kako pokazuju podaci Kriznog centra, broj novih slučajeva skočio je za 6.000, sa 57.212 prethodnog dana, prenosi agencija Rojters.

U Indiji četiri dana zaredom više od 300.000 novozaraženih

U poslednja 24 sata Indija je registrovala 333.533 slučaja koronavirusa i 525 smrtna ishoda, pokazali su podaci koje je danas objavila vlada te zemlje.

Kako se navodi, u zemlji je četvrti dan zaredom zabeleženo više od 300.000 novih slučajeva koronavirusa, prenosi agencija Rojters. Prema podacima ministarstva zdravlja, od početka pandemije u Indiji je od posledica virusa preminulo 489.409 pacijenata.

Od početka ove godine, u različitim delovima zemlje na snazi su različite mere ograničenja protiv korone zbog visoko prenosivog omkron soja. Od vikenda, kako se navodi, Nju Delhi je uveo policijski čas, iako se očekivalo da će lokalna vlada ublažiti određene mere.

Tanjug/ AP Photo/Channi Anand

 

Južna Koreja na pragu novog mračnog rekorda

Južna Koreja potvrdila je danas da je u zemlji evidentiran drugi najveći dnevni broj novozaraženih koronom, uprkos produženim restriktivnim merama i visokoj stopi vakcinacije, što je podstaklo zabrinutost da će se virus ubrzano širiti tokom predstojećeg praznovanja Lunarne Nove godine.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je u subotu potvrđeno 7.630 novih slučajeva koronavirusa, 621 više nego dan ranije i blizu rekorda od 7.848 registrovanih sredinom decembra, saopšteno je iz Agencije za kontrolu i prevenciju bolesti Južne Koreje (KDCA).

Sredinom januara vlasti u Seulu su produžile za još tri nedelje trajanje restriktivnih mera i strožih pravila socijalnog distanciranja, uključujući uvođenje policijskog časa od 21 casa i zabrane rada za restorane, kafiće, barove i ograničena privatna okupljanja, koje će biti na snazi tokom novogodišnjih praznika kada veliki broj građana te zemlje putuju na porodična okupljanja.

Od početka pandemije u Južnoj Koreji su potvrđena ukupno 733.902 zaražena koronavirusom i 6.540 smrtnih slučajeva, iako je skoro 95 odsto odraslih u potpunosti vakcinisano, a više od polovine je primilo i dopunsku, treću dozu vakcine, pokazuju podaci KDCA.

Tanjug/AP/Lee Jin-man

 

Više od 40.000 novozaraženih u Poljskoj

Poljska je zabeležila rekordan broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu od 40.876 slučajeva, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ministar zdravlja Adam Niedzilski naveo je na Tviteru da je broj testiranih kontinuirano rastao tokom prošle sedmice, pa je tako danas testirana čak 151.000 osoba, javio je Rojters.

Poljska, zemlja sa oko 38 miliona stanovnika, ima jednu od najviših stopa smrtnosti od kovida, pa je tako do sada umrlo 103.819 obolelih. Istovremeno, stopa vakcinacije je ispod proseka za zemlje EU.

Zbog korone odložen karneval u Rio de Žaneiru

Čuveni karneval u Rio de Žaneiru, koje je trebalo da bide održan krajem februara, odložen je za drugu polovinu aprila, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Brazilu.


Gradonačelnik Rija Eduardo Paes i njegov kolega iz Sao Paula Rikardo Nunjes, održali su sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji uoči održavanja tradicionalnog karnevala, prenosi Anadolija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet