Evropa

Džonson ponovo na mukama: Optužen da je posle proslave rođendana uveče okupio i porodične prijatelje

Komentari

Autor: Jutarnji

24/01/2022

-

21:46

Džonson ponovo na mukama: Optužen da je posle proslave rođendana uveče okupio i porodične prijatelje
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson navodno je tokom prvog lokdauna usled pandemije koronavirusa u svojoj rezidenciji i kancelariji u Dauning stritu održao rođendansku proslavu, uprkos strogim zabranama okupljanja.

Kako javlja Dejli Telegraf pozivajući se na ITV, premijer je učestvovao na proslavi iznenađenja u 14 sati 19. juna 2020., a bila je tu i rođendanska torta. Proslavu je navodno organizovala njegova supruga Keri Džonson koja je u kabinet pozvala tridesetak gostiju. Događaj nije dugo trajao, svega dvadesetak do tridesetak minuta, a među dosad poznatim gostima bila je Lulu Lajtl, žena zadužena za uređenje enterijera premijerske rezidencije.

Premijerov kabinet nije negirao održavanje proslave, ali kažu da je Džonson tamo bio svega deset minuta.

"Grupa zaposlenih nakratko se okupila u kancelariji nakon sastanka kako bi premijeru čestitali rođendan. On je tamo bio manje od deset minuta", navodi sekretar.

Na snazi bila stroga zabrana okupljanja

List podseća kako su u to vreme na snazi bile stroge zabrane, okupljanja u zatvorenom prostoru bila su zabranjena, pabovi i restorani bili su zatvoreni, a i na otvorenom se nije smelo okupiti više od šest osoba.

ITV, kako javlja britanski Telegraf, navodi i tvrdnju da su se iste večeri u stanu na njihovoj adresi u ulici Dauning strit 11 okupili porodični prijatelji, ali su iz kabineta premijera to demantovali. Tvrde da se manja grupa prijatelja, u skladu sa epidemiološkim merama, okupila na otvorenom prostoru.

Ser Kejr Starmer, vođa Laburista, kaže kako je ovo još jedan od dokaza da Velika Britanija ima premijera koji veruje da se na njega ne odnose zakoni.

"I tako imamo Vladu i premijera koji koriste svoje vreme kako bi varali i "muljali", a za to vreme milioni ljudi bore se kako da plate svoje račune usled ove krize", rekao je dodavši kako ova zemlja ne može da nastavi s takvom vlašću, i da premijer Džonson mora da ode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa