Evropa

Džonson danas pred parlamentom: Zbog "korona žurki" suočen sa kritikama i pozivima na ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

10:18

Džonson danas pred parlamentom: Zbog "korona žurki"  suočen sa kritikama i pozivima na ostavku
Džonson danas pred parlamentom: Zbog "korona žurki" suočen sa kritikama i pozivima na ostavku - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson pokušaće danas pred parlamentom da učvrsti premijersku poziciju nakon pobune i dela poslanika njegove Konzervativne stranke, koji su ljuti zbog serije žurki u Dauning stritu tokom lokdauna.

Džonson je trenutno suočen sa pozivima da podnese ostavku nakon serije otkrića o okupljanjima u Dauning stritu tokom lokdauna povezanog sa kovidom 19, podseća agencija Rojters.

On se u više navrata izvinio zbog okupljanja, navodeći da nije znao za mnoge događaje, iako je 20. maja 2020. godine prisustvovao jednom događaju, za koji je, kako tvrdi, mislio da je radnog karaktera.

Ako 54 od 360 konzervativnih poslanika u britanskom parlamentu napiše pismo o nepoverenju Džonsonu i dostavi ga Grahamu Brediju, predsedniku uticajnog Komiteta 1922, onda će biti održano glasanje kojim bi se mogla osporiti njegova liderska pozicija u stranci.

Čak 20 konzervativnih poslanika, koji su osvojili svoja mesta na opštim izborima 2019. godine, planiraju da podnesu pisma o nepoverenju, preneo je britanski "Telegraf".

Analiza lista "Tajms" pokazala je da je 58 konzervativnih poslanika kritikovalo premijera.

Pisma su poverljiva, tako da je predsedavajući Komiteta jedina osoba koja zna koliko ih je poslanika zapravo napisalo.

Džonson će se danas obratiti parlamentu, nakon što će njegov kabinet, kako se očekuje, odobriti planove za ukidanje ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja kovida u Engleskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa