Evropa

Portparol Borisa Džonsona o proslavi tokom lokdauna: Dozvoliti istrazi da radi svoj posao

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

14:40

Portparol Borisa Džonsona o proslavi tokom lokdauna: Dozvoliti istrazi da radi svoj posao
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona odbio je danas da komentariše izveštaje o prisustvu premijera na događaju "donesi svoje piće" u bašti Dauning strita tokom prvog nacionalnlog lokdauna u maju 2020. godine.

Kako prenosi agencija Rojters, portparol je rekao da bi prvo trebalo da se završi postojeća istraga o okupljanjima u Dauning stritu.

"S obzirom na tvrdnje i spekulacije o kojima se izveštava, ono što je ispravno jeste da se dozvoli da nezavisna istraga obavlja svoj posao," poručio je on.

Portparol je rekao kako premijer Džonson ima puno poverenje u svog pomoćnika, Martina Rejnoldsa, za koga je "ITV njuz" izvestila da je poslao pozivnicu imejlom za žurku "donesi svoje piće!"

Ukoliko vladina interna istraga, koja istražuje i niz skupova koji se dogodili za vreme lokdauna, utvrdi nešto, onda bi oni koji su umešani trebalo da budu kažnjeni, dodao je portparol, navodi britanska agencija.

Podsetimo, premijer Velike Britanije Boris DŽonson i njegova supruga Keri su prisustvovali događaju "donesi svoje piće" u bašti Dauning strita tokom prvog nacionalnog lokdauna u maju 2020. javlja "Skaj njuz". Više od 100 zaposlenih iz Dauning strita je pozvano na piće 20. maja 2020. godine, dodaje se u tekstu britanskog medija.

U imejlu koji je poslao glavni pomoćnik Borisa Džonsona Martin Rejnolds, pozvano je osoblje da se provede "lepo vreme" uz "ispijanje pića na socijalnoj distanci", dodaje ''Skaj njuz''. Imejl, do kojeg je došao "ITV njuz", dodatak je nedavnoj optužbi Dominika Kamingsa, bivšeg glavnog savetnika premijera, da je pijanka održana u bašti u Dauning stritu.

Prema "ITV njuzu", Rejnoldsov mejl je poslat na adrese više od 100 zaposlenih u Dauning stritu, kao i za premijerove savetnike i ostalo osoblje. Navodi se da je oko 40 članova osoblja bilo u bašti te večeri, gde su jeli hranu i pili, a među njima su bili Boris Džonson i Keri.

U to vreme, Britanci su bili pod lokdaunom, pa je tada bilo dozvoljeno da se jedna osoba susretne sa osobom iz drugog domaćinstva, ali pod uslovom da drže distancu od dva metra, navodi ''Skaj njuz'', ocenjujući da je u pitanju dokaz " kršenja pravila u srcu Vlade".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa