Evropa

Džonson suočen sa optužbama za korupciju: Tražio novac za renoviranje rezidencije uz izgovor o organizaciji izložbe

Komentari

Autor: Guardian

07/01/2022

-

08:53

Džonson suočen sa optužbama za korupciju: Tražio novac za renoviranje rezidencije uz izgovor o organizaciji izložbe
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Tom Nicholson/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson je suočava se sa optužbama za korupciju nakon što se ispostavilo da je tražio sredstva za renoviranje svog stana od donatora, istovremeno obećavajući da će razmotriti planove za misterioznu "veliku izložbu".

Do optužbi dolazi nakon što su nedavno objavljena prepiska sa pripadnikom Torijevaca u kojoj je Džonson za delove svoje rezidencije u Dauning Stritu zatražio "odobrenja" kako bi njegova dizajnerka enterijera, Lulu Litl, mogla da nastavi rad "na tome". Prepiska se desila u novembru 2020. godine, prenosi "Guardian".

Potpisao je poruku rekavši: "P.S. Vratiću se na plan velike izložbe“. Lord Braunlou je na Džonsonove poruke odgovorio: "Naravno, recite Lulu da me pozove i mi ćemo to rešiti što pre! Hvala što ste razmišljali o Velikoj izložbi 2".

Prva Velika izložba održana je u Hajd parku 1851. O planovima za "Veliku izložbu 2.0" razgovarali su Braunlou i tadašnji sekretar za kulturu Oliver Dauden, nedeljama nakon pomenute razmene poruka, pokazuju zvanični zapisi.

Džonson je u četvrtak bio primoran da se "iskreno" izvini zbog tekstova koji nisu dati njegovom nezavisnom savetniku za etiku tokom prvobitne istrage prošlog proleća. Naime, deo poruka koje bi bile određeni dokazi o tačnom smeru prepiske nedostaju, a Džonson navodi da je to zato što je prepiska ostala u njegovom starom telefonu.

"WhatsApp" prepiska objavljena je kao deo pisama koje su razmenili Džonson i njegov nezavisni savetnik za etiku, Lord Gejt. Po drugi put, Gejt je otkrio da premijer nije prekršio kodeks zbog plaćanja za renoviranje stana u Dauning stritu, ali je Džonson kritikovan zbog "nesavesnog ponašanja".

Upitan o čemu je Džonson govorio kada je reč planu Velike izložbe, njegov portparol je rekao da je to "ideja koja nije realizovana". On je dodao da će se "Festival UK" – ranije najavljen kao Festival Bregzita, održati 2022. godine, ali nije mogao da objasni razliku između tog događaja i plana o Velikoj izložbi.

Lord Braunlou je 18. januara 2021. održao sastanak sa sekretarom Daudenom u Rojal Albert Holu "kako bi razgovarali o planovima za Veliku izložbu 2.0". Vladin izvor je ukazao da je to bila "privatna inicijativa" iz Kraljevskog Albert Hola, čiji je Braunlou poverenik.

Vlada je razmotrila nekoliko događaja sličnih "Velikoj izložbi 2.'". Prvobitno zamišljen od administracije Tereze Mej kao "Festival Bregzita", a zatim kao "Festival 2022.", događaj od 120 miliona funti koji podržava vlada. Projekat je dobio  zeleno svetlo od Džonsona i nastaviće se ove godine pod nazivom "Unboxed".

Komentari (0)

Evropa