Evropa

Britanska vlada: Izvinjenje Bakingemskoj palati zbog žurki pred sahranu princa Filipa

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

14:11

Britanska vlada: Izvinjenje Bakingemskoj palati zbog žurki pred sahranu princa Filipa
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Jack Hill

veličina teksta

Aa Aa

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona uputio je danas izvinjenje Bakingemskoj palati zbog dve žurke organizovane u bašti Dauning strita pred sahranu princa Filipa prošle godine. Dve oproštajne žurke, jedna za direktora komunikacija Džejmsa Sleka i druga za vladinog fotografa održane su 16. aprila, uz konzumiranje alkohola do ranih jutarnjih sati.

"Duboko žalimo što se to dogodilo u vreme nacionalne žalosti i Dauning strit se izvinio Palati zbog toga", izjavio je Džonsonov portparol, preneli su britanski mediji.

On je odbio da kaže da li će se Džonson lično izviniti kraljici, ali je napomenuo da premijer shvata "značajan bes" javnosti zbog toga što su različiti društveni događaji bili organizovani u vreme lokdauna. Očevici su rekli za Dejli Telegraf da je na dve aprilske zabave u različitim delovima Dauning strita učestvovalo oko 30 ljudi, koji su se potom okupili zajedno u bašti. Premijer nije bio te večeri u Dauning stritu, dodaje se.

Ti navodi predstavljaju dodatni pritisak na premijera Džonsona koji se suočava sa pozivima da podnese ostavku pošto je nedavno priznao da je i sam učestvovao na jednoj žurci u Dauning stritu u maju 2020. prvog perioda zaključavanja zbog korona virusa u Londonu, piše Gardijan.

Zamenica lidera laburista Ejndžel Rejner napisala je na Tviteru da "nema reči za kulturu i ponašanje" u Dauning stritu 10. Lider Liberalnih demokrata Ed Dejvi podseća da je kraljica sedela sama u žalu za gubitkom supruga, u kapeli poštujući mere socijalne distance.

"Ne zato što je kraljica već zato što je samo još jedna osoba koja je sama u žalosti kao i mnogi drugi. Dok je ona žalila, Dauning strit 10 se zabavljao. Džonson mora da ode", napisao je on na Tviteru.

U aprilu prošle godine Engleska je bila u drugoj fazi postepenog popuštanja mera i bilo je dozvoljeno da se okupi šest osoba ili dve porodice na otvorenom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa