Evropa

Džonson priznao i izvinio se zbog prisustva proslavi u Dauning stritu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

13:58

Džonson priznao i izvinio se zbog prisustva proslavi u Dauning stritu
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/House of Commons/PA

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson priznao je danas da je prisustvovao okupljanju u bašti u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu u maju 2020. godine, kada je na snazi bio lokdaun zbog pandemije korona virusa, i uputio izvinjenje.

"Želim da se izvinim. Bilo je stvari koje nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost", rekao je Džonson obraćajući se u britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Premijer je rekao da je bio na okupljanju u bašti 20. maja 2020. godine kako bi zahvalio osoblju, a da se 20 minuta kasnije vratio u svoj kabinet, dodaje BBC. On je naveo da, kada je naknadno razmislio, trebalo je sve okupljene da pošalje unutra i da nađe drugi način da zahvali osoblju.

Džonson je rekao da, kada je otišao u baštu, verovao je da je u pitanju "radni događaj". Laburisti i pojedini poslanici torijevaca u britanskom parlamentu ranije su zatražili hitan odgovor na pitanje da li je Džonson tokom lokdauna 2020. godine prisustvovao događaju pod nazivom "ponesi svoje piće" u bašti Dauning strita.

Tokom žestoke debate u donjem domu britanskog parlamenta, zamenik lidera laburista Angela Rajner je istakla da premijer "može da beži, ali da se ne može sakriti" od istrage o okupljanju u maju 2020. godine, navodi BBC.

Lider škotskih konzervativaca Daglas Ros je rekao da Džonson mora da podnese ostavku ako se utvrdi da je prekršio kovid pravila.

Britanska TV mreža ITV je juče objavila mejl glavnog Džonsonovog sekretara Martina Rejnoldsa, koji je 20. maja 2020. godine, kada su pravila lokdauna u Engleskoj zabranjivala velika okupljanja na otvorenom, pozvao 100 zaposlenih na "društveno distancirano piće u bašti na broju 10".

"Neću se mešati u istragu"

U pozivu su ljudi pozvani da "ponesu svoje piće" i "iskoriste lepo vreme na najbolji način". U toku je istraga, koju vodi viši državni službenik Sju Grej, o ovom događaju i drugim skupovima koji su se održavali u vladinim prostorijama tokom 2020. godine.

Džonson je u Parlamentu još izjavio i da se neće mešati u nezavisnu istragu koja je pokrenuta zbog ove proslave.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer upitao je da li bi Džonson uradio "pristojnu stvar i podneo ostavku", prenosi Rojters.

"Veoma mi je žao što te večeri nismo uradili stvari drugačije", kazao je Džonson u obraćanju britanskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa