Evropa

Državljani Srbije uhapšeni u Švajcarskoj, zaradili milione prodajući lažne kovid serifikate

Komentari

Autor: Tagblatt

29/01/2022

-

10:16

Državljani Srbije uhapšeni u Švajcarskoj, zaradili milione prodajući lažne kovid serifikate
Državljani Srbije uhapšeni u Švajcarskoj, zaradili milione prodajući lažne kovid serifikate - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Švajcarskoj je uhapšeno 10 osoba zbog sumnje da su prodavali lažne kovid serftifikate, a među uhapšenima su i četiri državljanina Srbije.

Kako prenose švajcarski mediji, pored državljana Srbije, uhapšene su i četiri osobe iz Švajcarske, jedna iz Hrvatske i jedna iz Iraka, a svi su rođeni od 1999. do 2002. godine.

Sumnja se da su oni prodali preko 9.000 potvrda i tom prilikom zaradili nekoliko miliona franaka, jer se pretpostavlja da su kupci potvrda plaćali između 300 i 800 franaka po sertifikatu, piše portal Tagblatt.

Državno tužilaštvo podnelo je zahtev za određivanje pritvora za sedam osoba. Tri osobe su i dalje u pritvoru, rekao je javni tužilac i dodao da je bilo i više od deset pretresa kuća. Navodi se da su neki od optuženih zaposleni u različitim centrima za testiranje za koje se navodi da su zloupotrebili svoje poslovne naloge za kreiranje sertifikata o kovid-19.

Brojevi na potvrdama o vakcinaciji doveli su do ljudi koji su radili u test centru, ali ne i u centru za vakcinaciju.

Kako piše portal Tagblatt, sprovedene su opsežne istrage u vezi sa preko 9.000 nelegalno proizvedenih kovid serfitikata. To uključuje oko 8.000 potvrda o vakcinaciji, kao i one koji su izdati na osnovu preležane bolesti ili potvrde o negativnom testu.

Policija Sent Galena i javno tužilaštvo još uvek vode istragu, a zbog ovog slučaja formirana je posebna komisija.

Komentari (0)

Evropa