Evropa

Tras upozorava: Postoji stvarna pretnja od invazije Rusije na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

18:27

Tras upozorava: Postoji stvarna pretnja od invazije Rusije na Ukrajinu
Liz Tras - Copyright Tanjug/AP/Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Postoji "stvarna pretnja" od invazije Rusije na Ukrajinu, upozorila je danas ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras i istakla da je "veoma malo verovatno" da će britanski vojnici biti raspoređeni da se bore u bilo kom konfliktu.

Umesto toga, Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je rekla, šalje naoružanje Ukrajini i "jača" svoj sistem sankcija tako da oligarsi bliski Kremlju "nemaju gde da se sakriju".

Tras je za BBC rekla da Velika Britanija takođe nudi dodatnu podršku saveznicima u NATO i ocenila da bi bilo kakva invazija bila "užasna za Evropu".

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika, tenkove, artiljeriju i raketne projektile duž ukrajinske granice, ali poriče da planira invaziju na tu bivšu sovjetsku republiku koja se graniči i sa Rusijom i sa EU, navodi britanski javni servis.

Međutim, britanska ministarka tvrdi da postoji "velika verovatnoća" da predsednik Rusije Vladimir Putin želi da izvrši invaziju.

"Činimo sve što možemo kroz odvraćanje i diplomatiju da podstaknemo (Putina) da odustane", rekla je ona.

Prema novom britanskom zakonu, sankcije bi potencijalno mogle da budu usmerene na "bilo koji interes koji ima uticaj na rusku vladu", rekla je Tras i izrazila očekivanje da će britanski Forin ofis sutra u britanskom parlamentu izglasati strožije sankcije protiv Rusije.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da ne stvara paniku, rekavši da upozorenja o neizbežnoj invaziji dovode ukrajinsku ekonomiju u opasnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa