Evropa

Prestao lokdaun za nevakcinisane u Austriji, ali kretanje nije baš skroz slobodno

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

07:33

Prestao lokdaun za nevakcinisane u Austriji, ali kretanje nije baš skroz slobodno
Prestao lokdaun za nevakcinisane u Austriji, ali kretanje nije baš skroz slobodno - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je od ponoći prestao da važi lokdaun za nevakcinisane, tako da oni ponovo mogu da se kreću slobodno van kuće bez da strahuju od kazni. Naime, lokdaun je nevakcinisanima, više nedelja, ograničio slobodu kretanja.

Nevakcinisani su mogli samo da idu u prodavnice namirnica i sredstava za higijenu, apoteku, poštu, banku, kod lekara, na posao ili u školu, te i u šetnju, ali samo sa osobama iz istog domaćinstva. Međutim, ukidanje lokdauna nevakcinisanima ne vraća sve slobode.

Naime, u prodavnicama, koje ne prodaju namirnice ili sredstava za higijenu, važi "2G" pravilo, što znači da su one "otvorene" samo za vakcinisane i lica koja su preležala kovid 19.

Isto pravilo važi i u ugostiteljstvu, hoteljerstvu, na kulturnim i sportskim manifestacijama, kao i na mnogim drugim mestima. Ono što mogu nevakcinisani sada ponovo jeste da se kreću slobodno van kuće, kao i da posećuju prijatelje.

Inače, austrijska vlada u subotu donela je odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera, prema kojim se od 5. februara produžava rad ugostiteljskim objektima do 24 sata. Sledeći korak predviđa ukidanje "2G" pravila i prelazak na "3G" i u ugostiteljstvu.

Sve ove mere, kako je ukazala vlada, su moguće zbog novog omikron soja, koji je promenio pravila igre, to jest više ljudi zaražava, ali ostaje stabilna situacija u bolnicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa