Evropa

Novi protesti protiv kovid mera u Austriji: 10.000 građana na ulicama Beča, policija upotrebila biber sprej

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

21:56

Novi protesti protiv kovid mera u Austriji: 10.000 građana na ulicama Beča, policija upotrebila biber sprej
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

U Beču su danas održani novi protesti protiv epidemijskih mera, a na demonstracijama je, kao i mnogo puta do sada, bilo više incidenata.

Prema proceni policije, oko 10.000 ljudi protestovalo je u centru Beča protiv epidemioloških mera, a posebno obavezne vakcinacije, koja će početkom idućeg meseca stupiti na snagu. Tokom skupa bilo je više incidenata zbog kojih je policija upotrebila biber sprej i privela više osoba.

Takođe, podnet je veći broj prijava zbog kršenja epidemioloških mera, ali i pružanja otpora izvršnoj vlasti. Među privedenima je i jedno lice koje je prijavilo protest.

Ukupno su bila prijavljena 22 okupljanja, koja su se spojila u centru grada, nakon čega je povorka krenula u protestnu šetnju. Policija ističe da je većina učesnika protestovala mirno, ali i da je među njima bilo više osoba spremnih na nasilje i krivična dela.

Prema policiji, privedena su tri lica, u više navrata je korišćen biber sprej, i podneto je više prijava na osnovu Krivičnog zakona, kao i zbog kršenja epidemioloških mera. Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner istakao je da veliki broj podnetih prijava i privođenja pokazuje još jednom s kojim izazovom se policija suočava svakog vikenda.

On je naglasio da je pravo na okupljanje veoma dragocena vrednost i da je upravo policija štiti. Prema njegovim rečima, protesti ne smeju biti zloupotrebljavani za nesolidarno ponašanje i delovanje suprotno demokratiji.

"Tome će se i dalje odlučno suprotstavljati policajci", poručio je Karner.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa