Evropa

"Zabrinjava porast antisemitizma": Austrijska ministarka apelovala da se prijave incidenti

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

14:43

"Zabrinjava porast antisemitizma": Austrijska ministarka apelovala da se prijave incidenti
"Zabrinjava porast antisemitizma": Austrijska ministarka apelovala da se prijave incidenti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Veliki porast broja slučajeva antisemitizma je zabrinjavajući, ocenila je ministarka za ustavna pitanja Austrije Karoline Edštadler navodeći kao glavni razlog demonstracije protiv korona mera u toj zemlji. Povodom predstavljanja prvog izveštaja o primeni Nacionalne strategije borbe protiv antisemitizma, Edštadler je apelovala na stanovništvo Austrije da prijavi antisemitske incidente.

"Vidimo i političare koji se ne distanciraju od pokušaja umanjivanja zločina holokausta", rekla je Edštadler.

Ona je naglasila da borba protiv antisemitizma "nije sprint već maraton". Predsednik Jevrejske zajednice u Beču (IKG) Oskar Dojč pohvalio je napore, ali je ukazao da ima još mnogo posla. Istakao je da je, od poslednjeg izveštaja ustanove za prijavu antisemitizma, zabeležen jasan rast broja incidenata.

Od januara do juna prošle godine registrovana su 562 slučaja, a poređenja radi u istom periodu 2020. bilo ih je 257. Dojč je naglasio da su protesti protiv epidemioloških mera, ali i tenzije na Bliskom istoku glavni uzroci rasta antisemitizma u Austriji. I pored zastrašujućeg bilansa, ciljevi i mere vladine strategije su značajne i uzor za celu Evropu, naglasio je Dojč.

Ministarka je najavila da će vlada ove godine pozvati na pojačanu saradnju sa opštinama, ali i pojačati međunarodnu umreženost u toj borbi. S tim u vezi će zvanični Beč pozvati predstavnike članica EU na konferenciju kako bi na međunarodnom nivou razgovarali o saradnji i rešenjima.

Komentari (0)

Evropa