Evropa

Objavljen izveštaj o žurkama u Dauning stritu: Džonson se izvinio i obećao da će "popraviti stvari"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

31/01/2022

-

16:05

Objavljen izveštaj o žurkama u Dauning stritu: Džonson se izvinio i obećao da će "popraviti stvari"
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Objavljena je inicijalna verzija izveštaja o žurkama koje su za vreme karantina u Ujedinjenom kraljevstvu organizovane u Dauning stritu, a u njemu je ocenjeno da je u pitanju "neuspeh rukovodstva", kao i da je neka od ponašanja u vezi sa tim skupovima "teško opravdati".

Prošle nedelje su iz policije zatražili da se neki delovi izveštaja zadrže, odnosno ne objave ili bar ne objave još. Policija je u saopštenju navela kako su to uradili jer "žele da izbegnu bilo kakve predrasude kada je u pitanju njihova istraga", preneo je Euronews.

Sju Grej, dražvna zvaničnica koja je radila na istrazi spornih žurki održanih za vreme karantina, rekla je kako je zahtev policije bio da "minimalno pominje" skupove koji su deo istrage, i da je "izuzetno ograničena u onome što može da kaže povodom događaja".

Grej je napomenula i da zbog toga "nije moguće objaviti smislen izveštaj koji bi izložio i analizirao opsežne činjenične koje je uspela da prikupi".

Džonson: Nije dovoljno da se izvinimo

Britanski premijer Boris Džonson obratio se iz Parlamenta, izvinivši se zbog toga što "neke stvari definitivno nisu dobro odrađene", kao i zbog "načina na koji su se nosili sa celom situacijom". Dodao je i da je neophodno "da se pogledaju u ogledalo i nauče nešto iz ove situacije".

"Nije dovoljno samo reći da je ovo ili ono bilo u okviru pravila, ili da su ljudi radili veoma vredno. Ova pandemija je teška za sve, i od svih smo tražili da  podnesu velike žrtve", rekao je Džonson.

Dodao je da razume zašto su građani ljuti, kao i da "nije dovoljno samo izvinjenje".

On je istakao i da sada pravi određene promene u načinu na koji funkcionišu Vlada i njegov kabinet, i da će napraviti "kancelariju premijera" kako bi se popravila "fragmentisana priroda posla".

Takođe, rekao je da je neophodno izmeniti obrasce ponašanja i obećao da će u narednih nekoliko dana objaviti nove načine na koje planira da unapredi rad Vlade.

"Razumem sve to, i popraviću situaciju", rekao je Džonson.

Istražuje se 16 okupljanja

Kako bi izveštaj bio sklopljen tim Sju Grej je intervjuisao više od 70 osoba, a ispitan je i veliki broj mejlova, WhatsApp i SMS poruka, fotografija, kao i zapisa o ulascima i izlascima iz zgrade.

Grej je navela da je istražila 16 okupljanja - od 15. maja 2020. do 16. aprila 2021. godine. Inače, u medijima se ranije spominjao manji broj okupljanja. Od tih 16, četiri ne potpadaju pod policijsku istragu.

Jedno od ovih okupljanja dogodilo se u stanu u Dauning stritu 13. novembra 2020. godine, i ono bi moglo da ima posebno teške posledice po premijera Velike Britanije, preneo je BBC.

Veliki deo opravdanja za sve što se dešavalo u vreme kovid karantina opravdano je time što Dauning strit istovremeno služi i kao radno mesto.

Ovaj argument moglo bi da bude nešto teže iskoristiti kada je u pitanju stan, koji je privatna rezidencija Džonsona.

Komentari (0)

Evropa