Evropa

Norveški sud odlučio, Brejvik ostaje u zatvoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Rojters

01/02/2022

-

16:41

Norveški sud odlučio, Brejvik ostaje u zatvoru
Norveški sud odlučio, Brejvik ostaje u zatvoru - Copyright Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Norveški sud odbio je molbu masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika da dobije uslovnu slobodu, i naloženo je da on mora da ostane u zatvoru, preneo je Rojters.

Brejvik je u julu 2011. godine, nakon pedantne pripreme, podmetnuo auto-bombu ispred sedišta vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro, a ranjeno nekoliko desetina ljudi. Zatim se odvezao do ostrva Utoja, gde je pucao na godišnji letnji kamp omladinskog krila levičarske Laburističke partije. Tamo je ubijeno 69 ljudi, većinom tinejdžera, pre nego što se Brejvik predao policiji.

"Rizik od toga da će ponovo počiniti nasilje isti je kao i kada je prvi put bio osuđen", navedeno je u odluci okružnog sud u Telemarku.

Brejviku je 2012. godine izrečena maksimalna zatvorska kazna od 21 godine uz klauzulu (koja se retko koristi u norveškom pravosudnom sistemu) da može biti zadržan na neodređeno vreme ako se i dalje smatra opasnim po društvo. Iako to verovatno znači da će biti u zatvoru doživotno, upravo ova klauzula znači da on može da traži uslovni otpust posle 10 godina.

Od kako je zatvoren, Brejvik se nije libio da propagira svoje ekstremističke ideje na sudskim pojavljivanjima. Tokom suđenja 2012. godine ulazio je u sudnicu podižući zatvorenu pesnicu u znak pozdrava i govoreći ožalošćenim roditeljima da bi voleo da je ubio više ljudi. 

Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB scanpix via AP

 

Pokušavao je da osnuje fašističku stranku u zatvoru i komunicirao je putem pošte sa desničarskim ekstremistima u Evropi i SAD. Zatvorski zvaničnici zaplenili su mnoga od tih pisama, plašeći se da će Brejvik inspirisati druge da izvrše nasilne napade.

On je 2016. godine tužio vladu, rekavši da njegova izolacija od drugih zatvorenika, česti pretresi i činjenica da su mu često stavljali lisice na ruke, krše ljudska prava. Takođe, često je pozdravljao novinare nacističkim pozdravima.

U vreme napada, Brejvik je tvrdio da je bio "komandant tajnog hrišćanskog vojnog reda" koji je planirao antimuslimansku revoluciju u Evropi. Istražitelji nisu pronašli tragove postojanja ovakve grupe. Uz to, 2016. Brejvik je opisao sebe kao "tradicionalnog neonacistu".

On na raspolaganju ima trosobnu ćeliju u najstrože čuvanom krilu zatvora Skien. Njegova ćelija je opremljena konzolama za video-igre, televizorom, DVD plejerom, elektronskom pisaćom mašinom, novinama i spravama za vežbanje. Takođe, ima i dnevni pristup većem dvorištu za vežbanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa