Evropa

Premijer Severne Irske podneo ostavku, nezadovoljan trgovinskim pravilima posle Bregzita

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2022

-

23:54

Premijer Severne Irske podneo ostavku, nezadovoljan trgovinskim pravilima posle Bregzita
Premijer Severne Irske podneo ostavku, nezadovoljan trgovinskim pravilima posle Bregzita - Copyright Tanjug AP/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Irske Pol Givan podneo je ostavku u znak protesta zbog trgovinskih pravila nakon Bregzita.

"Danas je kraj onoga što je bila moja životna privilegija", izjavio je Givan na pres konferenciji, a koji je na toj poziciji proveo manje od godine, prenosi Rojters.

Ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi Brendon Luis rekao je da je Givanova odluka da podnese ostavku "ekstremno razočaravajuća".

U pisanoj izjavi upućenoj predsedniku parlamenta Severne Irske Aleksu Maskiju, Givan je istakao da je njegova vlada predložila 11 novih zakona, navodeći da nova regulativa koja pomaže "spasavanje života kroz donaciju organa... govori o svrsi bavljenja politikom", prenosi Euronews.

"Da ljudima damo nadu, da poboljšamo naše zajednice, da napravimo razliku za boljitak svih", poručio je Givan.

Provere poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u lukama Severne Irske su obavezne u skladu sa odredbama Severnoirskog protokola, koji je osmišljen da bi se izbeglo uvođenje takozvane tvrde granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita. Prema ovom protokolu, Severna Irska ostaje deo britanske carinske teritorije tako da, ako Velika Britanija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa nekom drugom zemljom, u to bi bila uključena i roba iz Severne Irske.

Međutim, u protokolu se navodi da Severna Irska mora da se pridržava nekih pravila EU kako bi se omogućilo slobodno kretanje robe u Republiku i u ostatak Unije. Takođe, sporazumom je predviđeno da roba koja iz Velike Britanije dolazi u Severnu Irsku nije podvrgnuta carini osim ukoliko ne postoji "rizik" da će ona kasnije biti usmerena ka ostalim zemljama EU.

Komentari (0)

Evropa