Evropa

Brisel poziva zemlje članice da ne uvode dodatne restrikcije, važeći kovid sertifkati da budu dovoljni za putovanja

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

14:21

Brisel poziva zemlje članice da ne uvode dodatne restrikcije, važeći kovid sertifkati da budu dovoljni za putovanja
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija navodi da bi važeći kovid sertifkati trebalo da budu dovoljni za putovanja unutar EU i dodatne nacionalne restrikcije u smislu karantina ili ponovnog testiranja ne bi trebalo da budu nametane putnicima.

Portparol EK, Kristijan Vigan, kaze da su neke zemlje članice uvele dodatne mere pod naletom talasa izazvanog omikron sojem, ali da je posednjih dana primetan trend popuštanja restrikcija na putovanja u Evropi. Kao primere on navodi odluke o ukidanju dodatnih mera u Danskoj i Portugaliji.

"Očekujemo od zemlja članica da se sada vrate dogovorenim pravilima i da podignu preostale restrikcije u ovom kontekstu", kaže Vigand.

Pixabay; Unsplash; Profimedia

 

On dodaje da ne postoji tačan datum za povlačenje dodatnih putnih restrikacija u EU, ali objašnjava da su zemlje članice u svojim najavama o uvođenju privremenih dodatnih mera za putnike najavile da će one biti ukinute ili krajem januara ili početkom februara.

Iako su se zemlje članice EU saglasile sa preporukom EK da bi za bezbedno i slobodno putovanje unutar EU trebalo da budu dovoljni samo validni sertifikati o vakcinaciji, testiranju ili preležanoj bolesti, neke zemlje članice, kao što su Nemačka i Belgija, su pod naletom omikrona vratile obavezu da se nakon ulaska u zemlju putnci moraju staviti u karantin i ponovo testirati na kovid i to dva puta u razmaku od pet dana.

Inače, od pre tri dana u EU je počelo da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije. U EU, kada je u pitanju buster doza, za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata.

profimedia

 

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije, koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od devet meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida, koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze, prenosi RTS.

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade sa pravilom EU.

Takođe, od pre tri dana, primenjuju se i nova pravila u vezi sa kodiranjem certifikata, tako što će se buster doza evidentirati kao 3/3 nakon primarne serije vakcinacije od dve doze, odnosno 2/1 nakon vakcinacije jednom dozom, odnosno nakon jedne doze i oporavka od infekcije. U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja certifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU. 

Prema podacima Evropske komisije do sada je izdato više 807 miliona EU digitalnih kovid sertifikata, dok se više od 60 zemalja na pet kontinenata pridružilo ovom sistemu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa