Evropa

Počinje suđenje optuženima za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine

Komentari

Autor: T.T.

07/06/2021

-

12:59

Počinje suđenje optuženima za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine
Počinje suđenje optuženima za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Holandski sud počeo je sa dokaznim postupkom u slučaju obaranja aviona kompanije Malaysia Airlines u Ukrajini 2014. godine kada je poginulo skoro 300 ljudi. Četiri proruska pobunjenika iz Ukrajine optužena su za ovaj zločin.

Suđenje četvorici muškaraca za koje se sumnja da su umešani u obaranje leta MH17, trebalo bi da počne u ponedeljak u Holandiji.

"Sud će započeti krivično suđenje o slučaju MH17 i, ispitivanjem i raspravom o sadržaju spisa tužilaštva, rasvetliti ključna pitanja kojima je sud već počeo da se bavi", navodi se u saopštenju..

Sudski postupak zvanično je počeo u martu 2020. godine raspravama o prihvatljivosti dokaza.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

 

Suđenje će započeti saslušanjima koja će se baviti dokazima i istragom nesreće. Tada će odbrana i tužilaštvo imati vremena da razgovaraju o svim pitanjima, što će trajati do 9. jula.

Nakon toga, tačnije od septembra će rođacima žrtava biti dozvoljeno da se obrate sudu.

"S jedne strane želimo da znamo šta se tačno dogodilo, zašto se to dogodilo i ko je odgovoran, ali cena koju plaćate za to jeste što će sigurno biti nekih novih inforamcija koje će vas šokirati", kaže Piet Plog, portparol grupe porodica koje su izgubile svoje članove. U padu su poginuli Plogov brat i njegova porodica.

Kome se sudi?

U pitanju su trojica ruskih državljana - Oleg Pulatov, Igor Girkin i Sergej Dubinski, kao i jedan ukrajinski državljanin Leonik Harčenko. Njima će se suditi u odstustvu, a Pulatov je jedini koji ima zastupnika u postupku, iako negira umešanost.

Šta se dogodilo?

Boing 777 bio je na putu od amsterdamskog aerodroma Šipol do Kuala Lumpura u Maleziji. Srušen je dok je preletao deo istočne Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.
Poginulo je svih 298 ljudi u avionu, uključujući 196 državljana Holandije.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

 

Istraga je pokazala da je raketa BUK koja je oborila avion prvobitno pripadala 53. protivavionskoj raketnoj brigadi ruske vojske sa sedištem u Kursku.

Komentari (0)

Evropa