Evropa

Štajnmajer ponovo izabran za predsednika Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

13/02/2022

-

15:26

Štajnmajer ponovo izabran za predsednika Nemačke
Štajnmajer ponovo izabran za predsednika Nemačke - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Frank-Valter Štajnmajer ponovo je danas izabran za predsednika Nemačke, javljaju svetske agencije. To je drugi predsednički mandat za ovog socijaldemokratu.

"Moja odgovornost je za sve ljude koji žve u našoj zemlji. Ja sam nestranačka ličnost, ali nisam neutralan kada je u pitanju demokratija. Ko se bori za demokratiju, mene će imati na svojoj strani. Ko god je napadne, imaće me za protivnika", rekao je Štajnmajer u govoru u Saveznoj skupštini nakon izbora.

Pre nego što je prvi put postao predsednik 2017, Štajnmajer (66) je dva puta bio ministar spoljnih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel, a ranije je bio šef kabineta kancelara Gerharda Šredera.

Njegov reizbor u Saveznoj skupštini je bio očekivan s obzirom na to da su njegovu kandidaturu podržale i stranke vladajuće koalicije i opozicioni blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije.

Savezna skupština Nemačke je poseban ustavni organ Savezne Republike Nemačke, koji se saziva radi izbora predsednika. Sastoji se od članova Bundestaga i predstavnika regiona Nemačke, koje imenuju regionalni parlamenti.

Ovoga puta Saveznu skupštinu činila su 1.472 člana, a među imenovanim predstavnicima regiona bile su poznate ličnosti kao što su bivša kancelarka Angela Merkel, suosnivač kompanije za razvoj vakcine protiv koronavirusa Ozlem Tjureči i selektor fudbalske reprezentacije Hansi Flik.

"Usred smo opasnosti od vojnog sukoba"

Štajnmajer je, govoreći o eskalirajućoj krizi na granici Ukrajine, rekao da se nalazimo usred opasnosti od vojnog sukoba, odnosno rata u istočnoj Evropi i da Rusija snosi odgovornost za to.

"Nagomilavanje ruskih trupa ne može se pogrešno shvatiti. To je pretnja Ukrajini i to bi trebalo da bude", dodao je on, preneo je AP.

Štajnmajer je istakao da ljudi u Ukrajini imaju pravo da žive bez straha i pretnji, sa pravom na samoopredeljenje i suverenitet.

"Nijedna zemlja na svetu nema pravo da to uništi i ko god to pokuša, mi ćemo vam odlučno odgovoriti", kazao je on.

Vučić čestitao Štajnmajeru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Frank-Valteru Štajnmajeru povodom ponovnog izbora na funkciju predsednika Nemačke.

"Dozvolite mi da Vam u svoje i u ime građana Republike Srbije uputim srdačne čestitke na ponovnom izboru za predsednika Savezne Republike Nemačke, uz najbolje želje za uspeh u vršenju odgovornih dužnosti šefa države, na čijem se angažovanju i snazi dobrim delom temelji i blagostanje cele Evropske unije", naveo je Vučić u čestitki.

Vučić je takođe naglasio značaj partnerstva Nemačke i Srbije, "budući da i razvoj srpske ekonomije u velikoj meri počiva upravo na nemačkim investicijama i izuzetnom poslovanju kompanija iz Nemačke u Srbiji, što svedoči o međusobnom poverenju, zasnovanom na uvažavanju i uzajamnom angažovanju na projektima od obostranog interesa".

"Biće mi izuzetna čast da nastavim saradnju sa Vama, kako bismo zajedno radili na promociji mira i stabilnosti, kao i evropskih vrednosti, a posebno na jačanju duha saradnje i ekonomskog prosperiteta, na dobrobit svih naših građana", saopštio je predsednik Srbije.

Vučić je takođe izrazio očekivanje da će imati priliku da ugosti Štajnmajera u Srbiji.

"Uveren da bi Vaša poseta Srbiji dala dodatni impuls unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa između naših zemalja, koristim ovu priliku da izrazim očekivanje da ću imati priliku da Vas ugostim u Srbiji", naveo je Vučić.

"Uz najbolje želje da, kao i do sada, uspešno vodite Saveznu Republiku Nemačku, primite, ekselencijo, izraze mog posebnog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Komentari (0)

Evropa