Evropa

Saliven: Ruski napad na Ukrajinu mogao bi da počne u bilo kom trenutku

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

17:34

Saliven: Ruski napad na Ukrajinu mogao bi da počne u bilo kom trenutku
Saliven: Ruski napad na Ukrajinu mogao bi da počne u bilo kom trenutku - Copyright TAnjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je danas da bi napad Rusije na Ukrajinu mogao da počne bilo kad i da će SAD nastaviti da dele obaveštajne podatke s drugim zemljama kako bi Moskva bila onemogućena da stvori izgovor za napad. Gostujući na televiziji CNN, Saliven je odbio da kaže da li američke obaveštajne agencije veruju da Rusija razmatra da napadne u sredu, 16. februara.

Prema pisanju lista "Politiko", američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u petak, u razgovoru s više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara.

"Ne možemo savršeno da predvidimo dan, ali već neko vreme govorimo da bi velika vojna akcija Rusije u Ukrajini mogla da počne bilo koji dan, to uključuje predstojeću sedmicu, pre kraja Zimskih olimpijskih igara", rekao je Saliven.

Saliven je istakao da su SAD spremne da rade na diplomatiji, ali da su takođe "pripremljene da odgovore ujedinjeno i odlučno sa svojim saveznicima i partnerima ako Rusija" nastavi sa svojim aktivnostima.

Rusija je u više navrata negirala da planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, ali zbog gomilanja više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice pojedine zapadne zemlje, uključujući SAD, tvrde da bi mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa