Fokus

Blinken razgovarao sa Lavrovom: "Diplomatski put je i dalje otvoren"

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

19:50

Blinken razgovarao sa Lavrovom: "Diplomatski put je i dalje otvoren"
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je, tokom 35-minutnog razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, naglasio da put za diplomatski angažman ostaje otvoren u eskalirajućoj krizi između Zapada i Moske, saopštio je Stejt department.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je razgovarao telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o mogućem diplomatskom putu za rešavanje ukrajinske krize, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi TASS.

Prema saopštenju, Blinken je "jasno stavio do znanja da je diplomatski put za rešavanje krize ostao otvoren, ali da to zahteva od Moskve da deeskalira i da se uključi u razgovore u dobroj veri".

"Ponovio je da bi, ako bi Moskva krenula putem agresije i izvršila invaziju na Ukrajinu, to rezultiralo odlučnim, masovnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom", rekao je Prajs.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je Lavrov rekao Blinkeu da američka propagandna kampanja o navodnoj agresiji Rusije na Ukrajinu ima provokativne ciljeve.

Kako se navodi, Lavrov je naglasio da propagandna kampanja, koju su pokrenule SAD i njeni saveznici o "ruskoj agresiji" na Ukrajinu, "podstiče vlasti u Kijevu da sabotiraju sporazume iz Minska i na štetne pokušaje da se problem Donbasa reši silom".

Lavrov je Blinkenu rekao i da su u odgovoru na ruske predloge za bezbednosne garancije SAD i NATO ignorisali ključne odredbe za Moskvu, pre svega o neširenju Alijanse i neraspoređivanju sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet