Fokus

Završen razgovor Bajdena i Putina: "SAD za diplomatiju ali spremne i za druge scenarije"

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

18:30

Završen razgovor Bajdena i Putina: "SAD za diplomatiju ali spremne i za druge scenarije"
Završen razgovor Bajdena i Putina: "SAD za diplomatiju ali spremne i za druge scenarije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa


Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o krizi oko Ukrajine, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena, saopštila je Bela kuća.

Kako se precizira, razgovor je trajao 62 minuta, prenosi AP.

Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Putinom poručio da će SAD nastaviti diplomatski put u vezi sa Ukrajinom, ali da su sa svojim saveznicima "podjednako pripremljene za druge scenarije", saopštila je Bela kuća.

Predsednik Bajden je danas ponovo pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih u blizini ukrajinskih granica i upozorio da će SAD i njeni saveznici "odlučno odgovoriti, što će imati brze i ozbiljne posledice po Moskvu", ako Rusija izvrši invaziju, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je podvukao i da će svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjiti pozicije Rusije.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Iz američke administracije je saopšteno da poziv nije doveo do suštinske promene i da je nejasno da li će Rusija nastaviti diplomatsku ili vojnu akciju.

Sjedinjene Države žele da sva pitanja rešavaju diplomatijom, ali Vašington ostaje "podjednako spreman za druge scenarije", navela je Bela kuća.

Putin je želeo da se telefonski razgovor obavi u ponedeljak, ali je na inicijativu američke strane on zakazan za danas, s obzirom da američke obaveštajne službe imaju informacije o, kako Bela kuća tvrdi, sve brojnijim znacima da bi Rusija mogla uskoro da napadne Ukrajinu.

Putin je ranije danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a u petak je Bajden održao virtuelni razgovor sa najznačajnijim NATO saveznicima i Evropskom unijom.

Kremlj: Razgovor služben i izbalansiran

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džozef Bajden vodili su danas telefonski razgovor u službenom i izbalansiranom tonu, saopštio je novinarima savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Možemo konstatovati da je razgovor bio prilično izbalansiran i poslovan", rekao je Ušakov, prenosi TASS.

On je dodao i da su Putin i Bajden dogovorili da Moskva i Vašington održavaju kontakte na različitim nivoima.

"Predsednici su se dogovorili o daljim kontaktima na različitim nivoima o svim pitanjima o kojima je danas razgovarano telefonom", rekao je Ušakov.

Putin je Bajdenu rekao i da zapadne države nisu stavile dovoljno veliki pritisak na Ukrajinu, kojim bi je navele da poštuje sporazume iz Minska, kao i da su isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja opasan potez, naglasio je Ušakov.

SAD povlače iz Ukrajine pripadnike Nacionalne garde

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je danas pripadnicima Nacionalne garde Floride da napuste Ukrajinu i budu premešteni "negde drugde u Evropi", saopšteno je iz Pentagona, a prenosi CNN.

Kako je navedeno, 160 američkih vojnika, pripadnika Nacionalne garde, u Ukrajini je od novembra u misiji obuke ukrajinskih snaga.

"Oni napuštaju Ukrajinu i biće premešteni na drugo mesto u Evropi. Ministar odbrane je ovu odluku doneo iz predostrožnosti, vodeći se pre svega bezbednosću naših pripadnika i smernicama Stejt departmenta o američkom osoblju u Ukrajini", navodi se u saopštenju Pentagona. 

Pentagon je poručio da i dalje podržava ukrajinsku vojsku, uprkos ovoj naredbi.

"Ovo novo pozicioniranje ne znači promenu u našoj odlučnosti da podržimo ukrajinske oružane snage, ali nam omogućava fleksibilnost u obezbeđivanju saveznika i odvraćanju agresije", navodi se u saopštenju.

Ministri odbrane SAD i Rusije, Lojd Ostin i Sergej Šojgu, razgovarali su danas telefonom o ukrajinskoj krizi.

Kako je saopšteno iz Pentagona, u razgovoru je bilo reči "o bezbednosnim pitanjima i nagomilavanju ruskih trupa na Krimu i oko Ukrajine".

Blinken: Diplomatski put za rešavanje krize ostaje otvoren

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je, tokom 35-minutnog razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, naglasio da put za diplomatski angažman ostaje otvoren u eskalirajućoj krizi između Zapada i Moskve, saopštio je Stejt department.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je razgovarao telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o mogućem diplomatskom putu za rešavanje ukrajinske krize, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi TASS.

Prema saopštenju, Blinken je "jasno stavio do znanja da je diplomatski put za rešavanje krize ostao otvoren, ali da to zahteva od Moskve da deeskalira i da se uključi u razgovore u dobroj veri".

"Ponovio je da bi, ako bi Moskva krenula putem agresije i izvršila invaziju na Ukrajinu, to rezultiralo odlučnim, masovnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom", rekao je Prajs.

Protest u Kijevu

Nekoliko hiljada Ukrajinaca okupilo se danas u Kijevu, kako bi pokazali jedinstvo zbog navodne pretnje od ruske invazije.

Demonstranti su organizovali protestnu šetnju kroz centar Kijeva i uzvikivali "Slava Ukrajini", a nosili su tranparente na kojima piše "Ukrajinci će se odupreti" i "Napadač mora umreti", prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio građanima danas da ostanu mirni i da pokažu jedinstvo.

"Najbolji prijatelj našeg neprijatelja je panika u našoj zemlji", rekao je Zelenski.

SAD i brojne zapadne vlade pozvale su svoje građane da napuste Ukrajinu, a Vašington je danas saopštio da je naredei većini osoblja ambasade SAD u Kijevu da ode iz ukrajinske prestonice, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet