Fokus

U jeku krize: Večeras razgovor Putina i Bajdena

Komentari

Autor: Fonet

12/02/2022

-

11:46

U jeku krize: Večeras razgovor Putina i Bajdena
U jeku krize: Večeras razgovor Putina i Bajdena - Copyright AP/Patrick Semansky, Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

U jeku ukrajinske krize i upozorenja Sjedinjenih Država da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u narednih 10 dana zvanična Moskva najavila je za večeras telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog šefa države Džozefa Bajdena.

Vašington je u petak objavio upozorenje na moguću vojnu intervenciju Rusije, mnoge vlade zapadnih zemalja pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu, a Kremlj je uzvratio porukom da Zapad širi dezinformacije.

List "Politiko" navodi da je američki predsednik izjavio tokom video konferencije, u kojoj je učestvovalo više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu već 16. februara.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven izjavio je u petak da Rusija ima dovoljno snaga da izvede veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine, ocenivši da bi napad mogao da počne "svakog dana".

Ruski Sputnjik istovremeno ističe poruku Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Rusija možda planira invaziju na Ukrajinu i da time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija.

Ranije su, podsetimo, i Moskva i Kijev objavili da su dvodnevni pregovori u Berlinu, pod posredništvom Nemačke i Francuske, doveli do nekih pomaka ka mirnom rešenju, ali da obavezujući papir nije potpisan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet