Fokus

Zapadne zemlje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu, SAD ne isključuju da će narednih dana doći do ruske invazije

Komentari

Autor: Euromews Srbija, Tanjug, TASS

12/02/2022

-

12:09

Zapadne zemlje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu, SAD ne isključuju da će narednih dana doći do ruske invazije
Zapadne zemlje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu, SAD ne isključuju da će narednih dana doći do ruske invazije - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u ruskoj diplomatskoj misiji počeli su da napuštaju Ukrajinu, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovani obavešteni izvor i dodaje da o tome posebno svedoče teškoće nastale prilikom zakazivanja termina u konzulatima i ambasadi. 

Prema rečima sagovornika agencije, u svetlu evakuacije koju su zvanično najavile pojedine zapadne zemlje, sugeriše se da je Moskva odlučila da krene istim putem. Prethodno je agencija AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, javila da će Stejt department danas pozvati svoje državljane u američkoj ambasadi u Kijevu da napuste Ukrajinu. Takođe je više zapadnih zemalja pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu nakon što su odnosi Rusije i Zapada dostigli najviši nivo zategnutosti od Hladnog rata, zbog situacije oko Ukrajine.

Zapad tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Međutim, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, glasine o, kako je navela, navodnoj "evakuaciji" ruskih diplomata, koje su se pojavile u brojnim zapadnim medijima, posebno u Njujork tajmsu pre skoro mesec dana, desile su se, kada je "nekoliko dece ruskih diplomata u Ukrajini otišlo u posetu bakama i dekama".

"S obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev, i uopšte njihovu ulogu u rukovođenju procesima u Ukrajini, zaključujemo da naše američke i britanske kolege očigledno znaju za neke vojna dejstva koja se spremaju u Ukrajini, a koja bi mogle značajno da zakomplikuju situaciju u sferi bezbednosti", navela je Zaharova.

I Kuvajt je danas pozvao svoje građane u Ukrajini da napuste tu zemlju zbog pojačanih tenzija između Kijeva i Moskve. Ministarstvo spoljnih poslova Kuvajta je takođe saopštilo da građani treba da odlože sva planirana putovanja u Ukrajinu, prenosi Rojters. Isto je poručio i Japan svojim građanima u Ukrajini.

Vlada Ukrajine pozvala građane da ostanu mirni

S druge strane, Vlada Ukrajine pozvala je danas građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju.

"Sada je od ključne važnosti da ostanemo mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ističe se da oružane snage Ukrajine neprekidno prate razvoj događaja i da su spremne da odbiju svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Prema Bajdenu, ruski napad na Ukrajinu 16. februara?

Ali, da su pretnje Rusije prema Ukrajini izvesne i realne potvrđuje i ruska agencija TASS koja se poziva na list Politiko koji tvrdi da je američki predsednik Džo Bajden juče u razgovoru sa više zapadnih lidera rekao da ocenjuje da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara.

U tom razgovoru učestvovali su, kako navodi list, lideri Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalni sekretar NATO i predsednik Evropske komisije. Prema istom izvoru, američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber napadi.

AP/Patrick Semansky

 

Ovim povodom je istog dana rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije. Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da zapadne zemlje time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija, prenosi Rojters.

Sa druge strane, oglasio se i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven koji je izjavio da bi ruski napad mogao da usledi bilo kad, čak i u vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

"Ne kažemo da je odluka doneta", napomenuo je, ali nije pružio dokaze koji bi potkrepili američke tvrdnje, osim što je naveo da je Rusija povećala broj vojnika duž granice s Ukrajinom, preneo je TASS.

Blinken: Razgovaracu sa Lavrovom, ovo je ključni trenutak

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Blinken je u Fidžiju, gde je prisustvovao sastanku sa pacifičkim liderima, odakle poručuje da će pitati Lavrova o odgovoru Moskve na predloge SAD za rešavanje krize, prenosi Rojters.

"Do sada smo iz Moskve videli samo eskalaciju. Ovo je ključan trenutak: spremni smo šta god da se desi", istakao je Blinken na pres konferenciji.

Ponovio je da će Vašington i njegovi saveznici brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, "invaziju" na Ukrajinu. Na pitanje da prokomentriše informacije da će Sjedinjene Države evakuisati svoju ambasadu u Kijevu, Blinken je rekao da će o ambasadi u Kijevu više reći u narednim satima.

Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

 

Naglasio je da su SAD spremne da odigraju svoju ulogu ako je Rusija zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize diplomatskim putem, ali da su takođe spremne u slučaju da Moskva izabere, kako je rekao, "put agresije".

"Ako predsednik Putin odluči da preduzme vojnu akciju, mi ćemo brzo uvesti oštre ekonomske sankcije u koordinaciji sa saveznicima i partnerima širom sveta", naveo je Blinken. Dodao je da će SAD ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine, kao i svoje saveznike na istočnom krilu NATO-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet