Evropa

Šolc stigao u Moskvu, ponavlja se scenario sa Makronom: Nemački kancelar odbio da radi ruski test na koronavirus

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/02/2022

-

11:25

Šolc stigao u Moskvu, ponavlja se scenario sa Makronom: Nemački kancelar odbio da radi ruski test na koronavirus
Šolc stigao u Moskvu, ponavlja se scenario sa Makronom: Nemački kancelar odbio da radi ruski test na koronavirus - Copyright Tanjug AP/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je danas u Moskvu, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi doprineo deeskalaciji tenzija na granici između Ukrajine i Rusije.

Po dolasku u rusku prestonicu Šolc je odbio da uradi ruski test na koronavirus, već mu je test uradio lekar iz nemačke amabasade, peneo je nemački list Bild. Pre sastanka sa Putinom, nemački kancelar je položio venac na Spomenik neznanom junaku u Kremlju.

Istu stvar je prošle nedelje uradio i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je morao da drži distancu tokom susreta sa Putinom jer nije želeo da se podvrgne ruskom testu - njih dvojica su razgovarali za stolom koji je bio dug šest metara.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

Šolc je juče posetio Kijev gde se sastao sa Ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Šolc i Zelenski su pričali o sankcijama Rusiji i važnosti preventivnih mera. Nemački kancelar je poručio da ne postoje dobri razlozi za aktivnosti na ukrajinskoj granici, kao i da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine ne može pregovarati. Osim toga, Šolc je rekao i da od Moskve očekuje znake deeskalacije, ali i da "vidi veoma ozbiljnu pretnju po mir u Evropi".

Prvi korak ka mogućoj deeskalaciji tenzija desio se danas, kada je ruski ministar odbrane rekao da će se određene trupe koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom vratiti u svoje baze nakon što su okončale vojne vežbe.

"Jedinice u južnim i zapadnim vojnim okruzima, koje su završile svoje misije, ukrcavaju se u vozove i na vojne kamione, i danas će se vratiti u svoje garnizone. Neke jedinice će se priključiti vojnim konvojima", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa