Evropa

Na Malti parlamentarni izbori 26. marta

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

15:54

Na Malti parlamentarni izbori 26. marta
Na Malti parlamentarni izbori 26. marta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Malta će održati parlamentarne izbore 26. marta, saopštio je premijer Robert Abela i dodao da će od predsednika zatražiti raspuštanje parlamenta.

Petogodišnji mandat vlade završava se u junu, a prema istraživanjima javnog mnjenja očekuje se da će Abelina Laburistička stranka levog centra dobiti treći uzastopni mandat, prenosi Rojters.

"Budućnost je svetla jer smo jaki u sadašnjosti", rekao je Abela pristalicama na mitingu u Florijani nedaleko od prestonice Malte, Valete.

Abela je bio premijer i lider laburista od ostavke Džoa Muskata u januaru 2020. godine, koji je stranku doveo do ubedljivih pobeda 2013. i 2017. godine. Bivši premijer Malte, Muskat podneo je ostavku nakon hapšenja biznismena Jorgena Feneka, koji je optužen za saučesništvo u ubistvu novinarke Dafne Kaurane Galicije u oktobru 2017. godine.

Mediji su tada prenosili da su Muskat i njegov šef kabineta bili dobri prijatelji s Fenekom. Nijedan od njih nije optužen za umešanost u ubistvo.

Uprkos ostavci Muskata i tvrdnjama o korupciji, Laburistička stranka ostaje vodeća zahvaljujući jakoj ekonomiji i velikoj pomoći preduzećima tokom pandemije kovida-19, navodi britanska agencija. Izbori 26. marta održaće ce se nedelju dana pre posete pape Franje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa