Evropa

Džonson uporedio Putina sa Miloševićem: Isti mitovi o Kosovu kao o Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

08:20

Džonson uporedio Putina sa Miloševićem: Isti mitovi o Kosovu kao o Kijevu
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Jeff Mitchell /Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson uporedio je ruskog predsednika Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem.

U okviru jučerašnje rasprave u britanskom parlamentu, laburistički poslanik Kris Brajant rekao je da se Velika Britanija "besramno ponašala posle Krima" i da "ne bi trebalo da bude bez kičme jer će se to nesumnjivo desiti i nekoj od baltičkih država ili članici NATO, Švedskoj ili Finskoj". Istakao je da bi bilo koja od ovih zemalja mogla da "oseti Putinov bes, što bi izazvalo akciju Velike Britanije".

Džonson je na ovo odgovorio da je "najfascinantnija stvar to koliko su Putinovi postupci blizu postupcima Slobodana Miloševića".

"Iste besmislice o ujedinjenosti su se pričale i kada su u pitanju Kosovo i Beograd, kao što se sada pričaju o Kijevu i Moskvi. Ista agresija je sprovedena i setite se - Slobodan Milošević je preminuo dok mu se sudilo", rekao je Džonson.

Podsetimo, juče je Velika Britanija objavila niz sankcija Rusiji. Kompletno će biti zamrznuta imovina svih velikih ruskih banaka, a sledeće nedelje će biti donet zakon po kojem će ruske kompanije biti sprečene da posluju na britanskom tržištu.

Takođe, ruskim državljanima neće biti dozvoljeno da imaju depozite veće od 50.000 funti u britanskim bankama, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Džonson je prethodno istakao da su se "obistinili njihovi najgori strahovi" i da su se "sva upozorenja o ruskoj invaziji pokazala kao tragično tačna". Nazvao je ovu situaciju "napadom na demokratiju širom sveta".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Željko

25.02.2022 12:46

Može da uporedi Putina sa NATOom 1999 ne sa Miloševićem. Zelenoski je u situaciji kao Milošević marta 1999. Ali sada važe druga pravila jer je u pitanju Putin, a ne NATO

Evropa