Evropa

Makron razgovarao sa Putinom na molbu Zelenskog: "Iskren, direktan i brz razgovor"

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

07:36

Makron razgovarao sa Putinom na molbu Zelenskog: "Iskren, direktan i brz razgovor"
Makron razgovarao sa Putinom na molbu Zelenskog: "Iskren, direktan i brz razgovor" - Copyright Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je juče telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer je to od njega zatražio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Makron je naveo da je od Putina zatražio da prekine vojne operacije, dodajući da je razgovor bio "iskren, direktan i brz", prenosi Rojters.

"Takođe sam mu predložio da razgovara sa predsednikom Zelenskim, koji je to tražio, ali nije mogao da dođe do njega", rekao je Makron sinoć posle samita EU u Briselu.

Makron i Putin razgovarali su juče telefonom na inicijativu francuske strane.

Predsednik Ukrajine je juče izjavio da je Ukrajina" zajedno sa civilizovanim zemljama formirala antiputinovsku koaliciju". On je takođe izjavio da čeka ukrajinske saveznike da uvedu konkretne sankcije Rusiji, ali i da pruže konkretnu pomoć Ukrajini.

Zelenski je izjavio jutros da je Rusija nastavila raketne udare na Ukrajinu, ali da su njene trupe zaustavljene u napredovanju na većini pravaca. On je u televizijskom obraćanju rekao da su ruski udari bili usmereni i na vojne i na civilne ciljeve, prenosi Rojters.

"Cilj ovog napada je pritisak. Pritisak na vas dragi građani. Pritisak na celo naše društvo. Naglašavam: ne samo na vlasti, već na sve Ukrajince", rekao je Zelenski, navodi agencija UNIAN.

Dodao je da ga napad podseća na napad na Kijev 1941. godine.

"Mi branimo svoju državu sami. Najmoćnije sile sveta posmatraju iz daleka. Da li su jučerašnje sankcije ubedile Rusiju? Čujemo na našem nebu i čujemo na našoj zemlji da to nije dovoljno", rekao je Zelenski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa