Evropa

Dug put srpskog košarkaša koji pokušava da napusti Ukrajinu: Vozim ceo dan, gužve su ogromne - nisam još ni blizu Srbije

Komentari

Autor: Jovana Stanković

25/02/2022

-

14:39

Dug put srpskog košarkaša koji pokušava da napusti Ukrajinu: Vozim ceo dan, gužve su ogromne - nisam još ni blizu Srbije
Dug put srpskog košarkaša koji pokušava da napusti Ukrajinu: Vozim ceo dan, gužve su ogromne - nisam još ni blizu Srbije - Copyright Printscreen/Youtube/K1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Srpski košarkaš Aleksandar Zečević, koji se profesionalno bavi košarkom u Ukrajini, već dva dana pokušava da napusti ovu zemlju koja se nalazi pod napadom rukih snaga.

"Vozio sam juče ceo dan kroz Ukrajinu i zbog ogromne gužve nisam još ni blizu Srbije. Sada se nalazim na granici sa Moldavijom, ogromna je gužva na putevima", rekao je Zečević za Euronews Srbija.

Inače kako je juče u razgovoru za naš portal ispričao, on je iz Harkova, koji je drugi grad po veličini u Ukrajini i koji se nalazi na severoistoku zemlje, krenuo juče ujutru i odakle se uputio ka rumuskoj granici do koje može da stigne preko Moldavije, evropske države koja se graniči sa Rumunijom na zapadu i Ukrajinom na istoku. Ovo je je jedna od tasa kojom srpski državaljni mogu da dođu do naše zemlje.

Na put je krenuo juče prepodne, a sada se nalazi na granici sa Ukrajinom. Put je, kako je ispričao, težak jer su gužve na putevima koji vode iz Ukrajine ogromne.

Prethodno, on je juče za Euronews Srbije ispričao i da se nada najboljem, da neće biti problema, i da su ga kontaktirali i iz ambasade.

"Kontaktirali su me iz naše ambasade, mislim da neće biti nikakvih problema. Na 400 kilometara od Harkova se već osećam bezbedno", rekao je on juče u popodnevnim časovima za Euronews Srbija.

Podsetimo, Zečević je uoči eskalacije krize i napada Rusije na Ukrajinu za RTS rekao da njegove kolege koji su strani državaljani odmah napustili Ukrajinu, kao i da je on praktično ostao poslednji.

"Mi smo imali četiri stranca, Amerikanca u klubu, i svi ti Amerikanci su otputovali iz Kijeva za Ameriku. Ja sam trenutno jedini stranac u ovom klubu. Stalno sam u kontaktu sa našom ambasadom, kao i moj klub. Pratimo situaciju, ako se ona pogorša, klub je napravio plan evakuacije, da me evakuišu na bezbedno mesto", rekao je  Zečević ranije za RTS i dodao da je njegova porodica u Srbij jako zabrinuta, kao i da su mu savetovali da odmah sedne u prvi avion i krene kući.

"Čak je i otac hteo da dođe ovde i da me pokupi, da bukvano dođe u grad i da me odveze kući, ali zajedno sa ambasadom i sa mojim agentom i mojim klubom pokušavamo da smirimo situaciju kod kuće i u familiji, da će sve biti ok", rekao je tada Zečević.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče ujutru, u posebnom obraćanju građanima Rusije, da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Ukrajnski ministar spoljnih poslova optužio je tada Moskvu da je otpočela rat punih razmera i "pozvao je UN da urade sve što je potrebno" da bi se to zaustavilo.

Svetski mediji navode da su se čule eksplozije u više ukrajinskih gradova, dok ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je neutralizovalo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Izveštaji o žrtvama za sada su nejasni, a vazdušni prostor iznad Ukrajine je prazan. Građani u kolonama napuštaju Kijev, a gradom su odjekivale sirene za uzbunu. 

Novinarka Euronewsa iz Kijeva Saša Vakulina javlja da su građani javno pozvani da nađu skloniše ispod zemlje.  

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruski operativci stigli do okruga Obolon u predgrađu Kijeva, a čuju se i pucnji u kvartu u kome se nalazi ukrajinska vlada, ali je situacija u glavnom gradu i dalje nejasna. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da NATO nije spreman da primi Ukrajinu i da "ostaju sami".  Detaljnije o situaciji u Ukrajini pratite u našem blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa