Evropa

"Dva scenarija za Ukrajinu" - Igrutinović za Euronews Srbija: Mogući ishodi rata rasparčana zemlja ili proruski lider

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

10:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nema nikakvih signala da napad ruskih snaga u Ukrajini jenjava, a glavni razvoj događaja je u okolini Kijeva, dok će politički glavna tema biti paket sankcija EU, rekao je za Euronews Srbija Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije.

Po njegovom mišljenju, Ukrajina je prepuštena sama sebi da se brani protiv ruskih trupa, i na njenoj teritoriji neće biti vojski drugih zemalja.

"Mislim da je direktno učešće trećih strana sada potpuno isključeno. Čak i NATO instruktori koji su davali obuku ukrajinskoj vojsci su povučeni pre samog napada. Pomoć u vidu deljenja informacija ili aviona koji često nadleću Baltik se verovatno dešava već sada, i to nije sporno", kaže Igrutinović.

Sama najava da će običan narod moći da uzme oružje i da će neki zatvorenici biti pušteni ako žele da brane Ukrajinu, govori o dubokoj krizi odbrane, smatra Igrutinović.

"Od 2014. godine i Majdana, Ukrajina nije dobila ni perspektivu članstva u EU, ni u NATO. Zemlje članice NATO nisu se odlučile na taj korak zbog problema koje Ukrajina ima sa Rusijom. Ukrajina je ostala sama, što je još prošle jeseni, kada je Bajden rekao da se SAD neće mešati u eventualni vojni sukob, i njima bilo jasno. Ukrajina je prepuštena sama sebi da se nosi sa daleko jačim susedom", ističe sagovornik Euronews Srbije.

Proruski lider ili rasparčana Ukrajina

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izneo je juče zahteve Rusije na osnovu kojih bi se Moskva odlučila na prekid vatre, ali Ukrajina je to odbila.

"Čini mi se da Rusija cilja brzi kolaps civilne vlasti u Ukrajini i dolazak nekih svojih ljudi, bilo (Viktora) Janukoviča ili poltiičara koji su već u Ukrajini, a koji su proruski. Od same situacije u Ukrajini zavisi i režim Ukrajine u narednim mesecima. Ili će biti u ovim okvirima sa proruskim vlastima i verovatno je neće priznati međunarodna zajednica, ili će biti rasparčana i deo će pripasti Rusiji", kaže Igrutinović.

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji neće imati efekte odmah, ali to i nije plan - Zapad želi da obori rusku ekonomiju u narednim godinama, dodaje Igrutinović.

I ukrajinski i ruski veb sajtovi su imali problema sa radom juče, zbog čega su se dve strane međusobno optuživale za sajber napade. Igrutinović ističe da su sajber napadi svakako jedna od stvari koje ne bi trebalo isključiti u ovom sukobu.

"I sajt Kremlja i ruske dume je bio oboren juče, verovatno su to uradili iz SAD. Sajber napadi su jedan od najjeftinijih načina gde možete protivniku da pokažete da neće biti baš miran. Amerikanci su se poslednjih godina često žalili na ruske i kineske hakere, i ne bi bilo začuđujuće da se na neki način Amerika sada tako ofanzivnije postavi prema Rusiji - svakako, to je uvod u jedan novi Hladni rat", kaže Igrutinović.

S obzirom na to da se danas očekuje sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, Igrutinović očekuje od Srbije osudu čina Rusije, ali ističe da je posebno pitanje da li će se u potpunosti pridružiti sankcijama koje uključuju i energetsku sferu, a NIS je u vlasništvu ruskog Gasproma.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

25.02.2022 12:22

Каква "мађународна заједница"? Мислите "колективни запад" - колективни запд није "међународна заједница" иако би они да се наметну као такви,, они чак нису ни у већини, већи део света не спада у колективни запад. Међународна заједница ће признати Украјину а колективни запад можда неће.

Evropa