Evropa

Rusija tvrdi da je Herson pao, Ukrajinci demantuju: Zašto je ovaj grad toliko važan i jednoj, i drugoj strani?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Al Jazeera

02/03/2022

-

13:40

Rusija tvrdi da je Herson pao, Ukrajinci demantuju: Zašto je ovaj grad toliko važan i jednoj, i drugoj strani?
Rusija tvrdi da je Herson pao, Ukrajinci demantuju: Zašto je ovaj grad toliko važan i jednoj, i drugoj strani? - Copyright profimedia; AP Photo/Efrem Lukatsky; Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo odbrane je jutros izvestilo da su ruske trupe preuzele kontrolu nad crnomorskim lučkim gradom Hersonom. Međutim, iako regionalni guverner i gradonačelnik grada priznaju da su opkoljeni, oni i dalje poriču da je Herson okupiran.

Vojni ekspert dr Džek Votling u razgovoru za BBC kaže da bi zauzimanje ovog grada, trećeg najvećeg u Ukrajini bilo više nego značajno budući da on ima stratešku poziciju na reci Dnjepar koja deli Ukrajinu.

"Kado Rusi krenu da zauzimaju te ključne gradove duž Dnjepra, oni će moći da spreče zalihe koje se kreću sa zapada na istok kako bi ponovo snadbeli ukrajinske vojne jedinice koje se bore u bolastima operacija združenih snaga oko Donbasa", objasnio je Vatling.

Rusija će "početi da ruši logistiku Ukrajincima", dodao je on.

"Mi smo još Ukrajina"

Gradonačelnik Hersona Igor Nikolajev je u objavi na Fejsbuku rekao da je "Herson još Ukrajina i da stoji čvrsto".

Očigledno u suprotnosti sa tvrdnjama ruske vojske, on je istakao da treba da pronađe način da "prikupi tela mrtvih" i "obnovi struju, gas, vodu i grejanje tamo gde su oštećeni".

"Ali odmah da vas upozorim: završiti ove zadatke danas znači napraviti čudo", dodao je on.

Endru Simons iz Al Džazire, izveštavajui iz grada Lavova na zapadu Ukrajine, kaže da postoje izveštaji da su "ruski vojnici viđeni na ulicama Hersona".

"Ovo je strateški grad jer povezuje aneksirano poluostrvo Krim sa kopnom Ukrajine", rekao je on.

Dodao je i da ruske snage sada pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Mariupoljom, ključnim lučkim gradom na jugoistoku zemlje.

"Ovo je mnogo veći grad... na Azovskom moru. Tamo se vodi kolosalna borba", istakao je Simons.

 

Komentari (0)

Evropa