Evropa

"Zadatak će biti ispunjen": Rusija objavila šta znače "misteriozne" oznake na njihovim vojnim vozilima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

11:46

"Zadatak će biti ispunjen": Rusija objavila šta znače "misteriozne" oznake na njihovim vojnim vozilima
"Zadatak će biti ispunjen": Rusija objavila šta znače "misteriozne" oznake na njihovim vojnim vozilima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je šta znače oznake na njihovoj ratnoj opremi u Ukrajini. Bilo je u javnosti mnogo spekulacija oko značenja ovih "misterioznih" oznaka koje su sada objašnjene.

Na fotografiji gde je prikazano slovo "Z" piše "Za pobedu" ("З"а победу), dok ispisano slovo "V" ima dvostruku namenu - našlo se u sloganima "Snaga je u istini" (Сила "В" правде), kao i u poruci "Zadatak će biti ispunjen" (Задача будет "в"ыполнена).

Pre ovog pojašnjenja, neka od tumačenja bila su da "Z" ili "V" na ruskim tenkovima označavaju pravac u kom se vojska kreće ili iz kog dolazi, ili da se šalju posebne poruke saborcima.

Vojni portal "Task and purpose" pisao je ranije da bi ove oznake mogle biti od koristi ruskim vojnicima kako bi razlikovale svoje od neprijateljskih trupa, jer i jedni i drugi koriste sličnu vojnu opremu. Dat je i primer Normandije 1944. godine, kada je američka vojska obojila crno-bele pruge na svojim avionima kako savezničke trupe ne bi slučajno pucale na njih.

Bivši marinac Rob Li koji često tvituje o situaciji u Ukrajini od kako je invazija počela, pisao je da bi oznake mogle označavati različite ešalone ruskih trupa, a primetio je i da se slovo "Z" pojavljuje u nekoliko varijacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa