Fokus

SAD odlažu testiranje balističke rakete kako bi se smirile napetosti s Rusijom

Komentari

Autor: FoNet

03/03/2022

-

10:15

SAD odlažu testiranje balističke rakete kako bi se smirile napetosti s Rusijom
SAD odlažu testiranje balističke rakete kako bi se smirile napetosti s Rusijom - Copyright Tanjug AP/Shekib Rahmani

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska objavila je da će odložiti testiranje interkontinentalne balističke rakete Minutmen III (Minuteman) kako bi smirila napetosti nakon što je Rusija najavila stanje visoke pripravnosti nad nuklearnim naoružanjem.

Objava ruskog predsednika Vladimira Putina prošlog vikenda o povećanom stanju pripravnosti izazvala je strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearne eskalacije, dok pojedini evropski zvaničnici Putinovu objavu vide kao prikrivenu pretnju Zapadu, javlja Rojters.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da će Treći svetski rat, ako do njega dođe, biti nuklearni rat, zbog čega su mnogi njegovu poruku dočekali s velikom nelagodom. Pentagon je snažno osudilo retoriku ruskih vlasti u pogledu razarajućeg oružja i očekuje da će odlaganje testiranja interkontinentalnih raketa poslužiti Moskvi kao primer.

"U ovom trenutku napetosti, svesni smo koliko je važno da SAD i Rusija imaju naumu rizike koje mogu imati pogrešni proračuni kako bi učinli sve da bi rizike svele na minimum", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Odluka o odlaganju testiranja bi, kako je rekao Kirbi, trebalo da pokaže kako SAD nemaju nameru da se upuštaju "u bilo kakve akcije koje bi mogle biti pogrešno protumačene". Kirbi je naveo kako "nije bilo lako donjeti takvu odluku", ali Sjedinjene Države žele da dokažu da su "odgovorna nuklearna sila".

Britanska agencija podseća da je Minuteman III ključni deo američkog vojnog arsenala čiji domet premašuje 9.660 kilometara i može da dostigne brzinu od oko 24.000 kilometra na sat. Te rakete su smeštene u podzemnim silosima kojima upravljaju lansirne posade.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet