Evropa

Pohod na Crno more i ukrajinsku "žilu kucavicu": Rusi osvojili Herson, sledeća na meti Odesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

17:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatskog rešenja za rat u Ukrajini još nema na vidiku, a ruski vojnici svakoga dana sve više opkoljavaju i zauzimaju velike gradove. Sagovornik Euronews Srbije, diplomata Zoran Milivojević, naglašava da je vojna snaga Rusije ubedljiva u odnosu na Ukrajinu, kao i da je sledeći cilj Rusije verovatno potpuno osvajanje Crnog mora.

"Jedan od ratnih ciljeva je da se Donjeck i Lugansk zaokruže do administrativnih granica, po istom modelu kao u Gruziji Abhazija i Južna Osetija. Ukoliko se to desi, Rusija će kontrolisati celo Azovsko more, i zaleđe Krima biće potpuno rešeno. Kad padne Mariupolj, i to će biti rešeno, a poslednje informacije su da Rusi idu ka Odesi. Ako to osvoje, imaju priključak na Pridnjestrovlje. Onda je pitanje Crnog mora, što se tiče Rusije, završeno", kaže Milivojević.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u jučerašnjem obraćanju da "sve ide po planu" kada je u pitanju ono što naziva "specijalnom operacijom" svoje vojske u Ukrajini. Dok je to govorio, ruske trupe napredovale su na obali Azovskog mora, koje je zapravo parče Crnog mora između Rusije i Ukrajine. 

Baš kao što je Milivojević i naglasio, Odesa se smatra sledećom metom. Rusija još od 2014. godine u potpunosti kontroliše Krim, grad Herson je pre nekoliko dana pao u ruke ruske vojske posle žestokog otpora, a ruske trupe su ušle i u grad Nikolajev, između Odese i Hersona. S obzirom na sve ovo, ukoliko bi Rusija uspela da osvoji i Odesu, u potpunosti bi zadobila kontrolu nad Crnim morem.

Tanjug AP/Emilio Morenatti

Ukrajinski Dan jedinstva obeležen je 16. februara u Odesi

Odesa ne samo da je treći najveći grad u Ukrajini i popularno turističko mesto, već je i od velikog strateškog značaja.

Ukoliko bi izgubila kontrolu nad ovim gradom, Ukrajina bi pretrpela ogromne ekonomske gubitke, jer je Odesa "žila kucavica" za pomorsku trgovinu zemlje - kako prenosi "Tajms", oko 70 odsto ukupne pomorske trgovine Ukrajine prolazi kroz Odesu.

Osim Ukrajinaca, pad Odese bi u dobroj meri zabrinuo i stanovnike Moldavije. Naime, auto-put od ovog grada vodi kroz moldavski region Pridnjestrovlje, koji je samoproglasio nezavisnost još 1990. godine, ali ga nije zvanično priznala nijedna država. Strah vlade u Kišinjevu izvire iz toga što će separatisti u Pridnjestrovlju veovatno biti ohrabreni ukoliko Rusija zauzme njihov najbliži komšiluk u Ukrajini.

Velika važnost Hersona

Upravo je pad Hersona veoma važan za ruski "pohod" na ukrajinski deo Crnog mora, i znak da je Odesa verovatno sledeći cilj ruske vojske.

Herson i Odesa udaljeni su 146 kilometara, pa bi ruske trupe koje kontrolišu ključne auto-puteve u tom delu zemlje bez problema mogle da dođu do Odese.

Takođe, s obzirom na to da u njemu živi oko 300.000 ljudi, Herson je do sada najveći grad i prva prestonica neke oblasti koja je pala u ruke ruske vojske. 

profimedia

Rusko vojno vozilo pred Mariupoljem

Značaj Hersona je još i u tome što se nalazi odmah iznad Krima, baš kao i Melitopolj koji je osvojen 25. februara. Ovo ostavlja mali lučki grad Mariupolj jedinom branom između samoproglašene Donjecke narodne republike i juga Ukrajine koji je takođe pod ruskom kontrolom.

Međutim, Mariupolj je u potpunosti je opkoljen i konstantno je pod naletima ruskih bombi. Stanovnici ovog grada su gotovo odsečeni od ostatka Ukrajine, pa je samo pitanje vremena kada će i Mariupolj pasti u ruke ruskoj vojsci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa