Evropa

Šolc: Hitno potreban prekid sukoba i dalji pregovori o povlačenju ruskih trupa

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

07:35

Šolc: Hitno potreban prekid sukoba i dalji pregovori o povlačenju ruskih trupa
Olaf Šolc - Copyright Tanjug AP/Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Hitno je potreban prekid sukoba i dalji pregovori o povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine kako bi se pomoglo u deeskalaciji situacije u toj zemlji, izjavio je sinoć nemački kancelar Olaf Šolc.

"Koliko god nam to sada izgledalo nerealno, ne smemo da ne pokušamo da to postignemo. Ono što se trenutno dešava je rat protiv ukrajinskog naroda", rekao je Šolc nemačkom ZDF-u, prenosi Rojters.

On je takođe upozorio da je od velike važnosti da se spreči direktan sukob između NATO i Rusije, tako da neće biti odluke o vojnom učešću te organizacije u sukobu.

"U početnoj fazi dogovorene sankcije Rusiji pokazale su efekat", naveo je Šolc.

Nemački kancelar je takođe rekao da ne veruje da bi promena režima u Rusiji rešila probleme u regionu, jer je demokratija nešto što, po njemu, "mora doći od ljudi".

"Ne postoji nijedno dugme koje možete pritisnuti da biste rešili sve probleme. Jedini način je da uporno pokušavate da stvorite okvir za pregovore i nađete konsenzus", poručio je Šolc.

"Na pitanje da li je iznenađen što su se Mađarska i Poljska ujedinile u odluci Evropske unije da pomogne Ukrajini, on je rekao da ga ta činjenica nije iznenadila i naglasio je da su narodi okupljeni u EU takođe tu "zbog zajedničke ideje o demokratiji", navodi Rojters.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

C16

04.03.2022 08:06

Нисте хтели да преговарате пре месец дана

Evropa